Wat is een kwalitatieve verplichting?

Als je een nieuwe woning aankoopt, kan het zijn dat hier kwalitatieve verplichtingen aan hangen. In het Nederlands wetboek staat dat als volgt beschreven:

“Bij overeenkomst kan worden bedongen dat de verplichting van een der partijen om iets te dulden of niet te doen ten aanzien van een haar toebehorend registergoed, zal overgaan op degenen die het goed onder bijzondere titel zullen verkrijgen, en dat mede gebonden zullen zijn degenen die van de rechthebbende een recht tot gebruik van het goed zullen verkrijgen”

Even simpel gezegd: dit zijn dingen die je moet dulden (accepteren, ook al wil je dat misschien niet) of laten (dingen die je niet mag doen, zelfs al zou je dat wel willen).

Voorbeeld

Waar moet je dan precies aan denken? Als het gaat om het dulden van zaken, kan je denken aan kabels of buizen die in jouw grond zitten. Het kan zijn dat de gemeente af en toe in jouw tuin moet zijn om deze aan te leggen of te vernieuwen. Als koper moet je dit dan accepteren.

Bij het laten van bepaalde zaken kan je denken aan het verhuren van het pand. Het kan zijn dat de gemeente hiervoor een kwalitatieve verplichting opstelt. Dit betekent dat – al zou je het pand willen verhuren – je dit niet mag doen.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat een kwalitatieve verplichting al te grote gevolgen voor jou of de eventuele toekomstige verkoop van het pand heeft. Een kwalitatieve verplichting mag niet de mogelijkheid tot verkoop van de woning beperken.

Akte

Kwalitatieve verplichtingen horen bij het huis dat je koopt. Dit betekent dat de vorige bewoners hier waarschijnlijk ook al mee te maken hebben gehad. De kwalitatieve verplichtingen worden opgenomen in de notariële akte.

Opheffing

Heb je toch last van de kwalitatieve verplichtingen? Er zijn drie manieren om een kwalitatieve verplichting op te laten heffen of wijzigen.

  1. Zijn er onvoorziene omstandigheden, waardoor jij als bewoner veel last hebt van de kwalitatieve verplichting? De rechter kan dan beslissen dat de andere partij een dergelijke overeenkomst niet mag verwachten.
  2. De andere partij heeft geen redelijk belang meer bij de kwalitatieve verplichting.
  3. Er is 10 jaar verstreken na het sluiten van de overeenkomst. De kwalitatieve verplichting wordt opnieuw geëvalueerd.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen