Huis verkopen aan de kinderen: waar moet je op letten?

Wil jij je huis verkopen aan je kind? Dat lijkt op het eerste gezicht een slim idee, maar het heeft enorm veel nadelen. In het verleden was het heel normaal om een woning bij leven al op naam van een kind te zetten, maar tegenwoordig is dit zo duur geworden dat het bijna niet meer gedaan wordt. Wat kun je doen om je huis succesvol te verkopen aan je kind? In dit blog vertel ik er meer over.

Huis verkopen aan kind

Ben je van plan om kleiner te gaan wonen en wil je jouw kind financieel tegemoetkomen? Je zou er dan voor kunnen kiezen om het huis aan je kind te verkopen. Zo kun je een deel van je vermogen doorschuiven naar je kind(eren) en bespaar je gelijk op de belastingen. Je kunt je huis verkopen aan je kind, omdat je zelf kleiner wilt gaan wonen, maar je kunt het ook doen onder behoud van huurrecht. Je verkoopt het dan wel, maar je blijft er wel zelf wonen.

Overdracht van het huis

De overdracht van jouw huis aan je kind gaat in principe hetzelfde als bij een normale verkoop. Je moet langs bij de notaris voor de overdracht en koopovereenkomst en je betaalt overdrachtsbelasting en taxatiekosten. In de meeste gevallen zal de vraagprijs van de woning lager liggen dan normaal, omdat ouders hun kinderen financieel tegemoet willen komen. Zo is het voor het kind makkelijker om het huis te betalen. 

Verkoop je het huis aan je kind onder de WOZ-waarde? Dan wordt dit gezien als een schenking en zal de belastingdienst schenkbelasting berekenen. Jouw kind moet deze schenkbelasting betalen. In sommige gevallen kun je gebruikmaken van de vrijstelling voor schenkbelasting. Als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is kun je eenmalig belastingvrij schenken tot een bepaald bedrag.

Taxeren in verhuurde staat

Op het moment dat ouders hun huis willen verkopen aan hun kind, wordt de belastingdienst alert. Om verschillende belastingen te voorkomen, willen ouders en kinderen uiteraard dat de koopsom zo laag mogelijk is. Daarnaast willen ouders hun kinderen zo goed mogelijk op weg helpen als starter op de woningmarkt. 

Het kan een optie zijn om de woning in verhuurde staat te laten taxeren, omdat de verhuurwaarde lager is dan de vrije marktwaarde. De belastingdienst let hier wel op, dus wees hier voorzichtig mee.


Je huis succesvol verkopen aan je kind

Wat kun je doen om je huis op een succesvolle manier te verkopen aan je kind? Hier zijn twee mogelijkheden voor (er vanuitgaande dat je jouw huis voor een zo goedkoop mogelijke prijs wilt verkopen aan je kind). 

Wonen er nog andere mensen in het huis? Dan is verkopen in verhuurde staat een optie. Is dit niet het geval, dan is het hopen op een gunstige WOZ-waarde. 

Het is in elk geval verstandig om in beide gevallen contact op te nemen met de belastingdienst. Je kunt dan voorleggen of ze akkoord gaan met het overdragen van je huis in de verhuurde staat of voor WOZ-waarde. Eventueel zou je dit ook kunnen overlaten aan een fiscalist of accountant. Heb je een reactie ontvangen van de belastingdienst? Dan heb je uitsluitsel over hoe jij je huis kunt verkopen aan je kind.

Taxatierapport laten opstellen

Je kunt ook een taxatierapport laten opstellen voor de vrije marktwaarde. Dit is een veilige optie en je bent dan ook gelijk goed ingedekt voor de belastingdienst en eventuele lastige vragen van de notaris. 

Het gebeurt regelmatig dat na het uitbrengen van het taxatierapport de woning nog flink verbouwd wordt op kosten van de ouders, voordat het huis verkocht wordt aan het kind. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een nieuwe keuken, badkamer of uitbouw. Dit is wettelijk niet toegestaan.

Lees ook: 'Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en WOZ-waarde?'

Welke adviseurs heb je nodig om de woning op naam van een kind te zetten?

Wil je jouw huis door één van je kinderen laten overnemen? Dan heb je altijd een notaris nodig. Er moet een notariële akte van levering gemaakt worden, zowel bij een verkoop als bij een schenking. Om alle opties en gevolgen te bespreken kun je daarom het beste een adviesgesprek aanvragen bij de notaris. Behalve een akte van levering heb je ook een hypotheekakte en een koopakte nodig. daarnaast kan de notaris je helpen met fiscaal advies over de overdrachtsbelasting, schenkbelasting en inkomstenbelasting. 

Om een taxatierapport op te laten stellen heb je een makelaar nodig. Een taxatie is nodig voor het aanvragen van een nieuwe hypotheek en voor de overdrachtsbelasting. 

Als jouw kind een hypotheek moet afsluiten om de koopprijs te kunnen betalen, dan heb je ook een hypotheekadviseur nodig. De hypotheekadviseur kan ook voor je uitzoeken hoe je het beste je oude hypotheek kunt aflossen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: