Welke belasting betaal je als eigenaar van een huis?
Sta je op het punt om je eerste woning te kopen? Dan zal je opgevallen zijn dat daar een hoop kosten bij komen kijken: Eigen geld, hypotheek, verzekeringen, gas, water, elektriciteit en internetaansluiting. Helaas ben je er dan nog niet met de woonkosten, want je krijgt ook te maken met extra belasting.
Welke belasting betaal je als eigenaar van een huis? In dit blog kun je een overzicht lezen van alle belastingen.
De gemeentelijke heffingen
De gemeentelijke heffingen zijn belastingen die iedere huiseigenaar aan de gemeente betaalt. De hoogte van de heffingen verschillen per gemeente. Iedere bezitter van een woning betaalt de volgende belastingen volgens de gemeentelijke heffingen: onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing.
Onroerendezaakbelasting (OZB)
De gemeente waarin je gaat wonen zal verschillende belastingen bij je heffen, afhankelijk van je persoonlijke situatie, zo betaal je bijvoorbeeld ook hondenbelasting als je een hond hebt. De belangrijkste belasting is echter de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Met de opbrengst van deze belasting kan de gemeente de kosten betalen van allerlei voorzieningen en diensten in de gemeente.
Voorbeelden daarvan zijn de bibliotheek, aanleg van wegen en onderhoud van parken. Door het betalen van deze belasting draag je bij aan het wooncomfort in de gemeente. Het bedrag dat jij moet betalen voor de OZB hangt af van de WOZ-waarde van je woning en het tarief dat de gemeente rekent.
Rioolheffing
Het controleren en onderhouden van het riool kost de gemeente geld. Daarom wordt elke woningbezitter rioolheffing berekend. Het bedrag dat jij jaarlijks betaalt aan rioolheffing is afhankelijk van de gemeente. Je betaalt als het ware voor het gebruik van het riool.
Afvalstoffenheffing
Jaarlijks krijg je als eigenaar van een woning te maken met gemeentelijke belastingen. De afvalstoffenheffing is ook een onderdeel van deze belastingaanslag. Je betaalt deze belastingen voor het ophalen en verwerken van afval, alsmede het gebruik en onderhoud van de containers. Hoeveel afvalstoffenheffing je betaalt, hangt af van het aantal personen in je gezin. Daarnaast rekent iedere gemeente een ander tarief.
Waterschapsbelasting
Naast gemeentelijke heffingen kun je ook van de waterbeheerder in de regio waar je woont een belastingaanslag verwachten: Waterschapsbelasting. Je betaalt deze om ervoor te zorgen dat je schoon drinkwater in je woning krijgt. De hoogte van de aanslag wordt deels bepaald door de WOZ- waarde van je woning, en is afhankelijk van het tarief van het waterschap waar jij in woont. Er zijn twee soorten waterschapsbelasting, die allen in één heffing gerekend worden:·
- Watersysteemheffing: Hiermee worden dijken, sloten en gemalen onderhouden.
- Zuiveringsheffing: Afvalwater wordt geloosd op het riool, met de inkomsten van deze heffing wordt dit water gezuiverd.
Eigenwoningforfait
De Belastingdienst ziet jouw woning als een bron van inkomsten. Het is namelijk mogelijk om er vermogen mee op te bouwen, en je zou de woning kunnen verhuren. Daarom heeft de regering een aantal jaren geleden het eigenwoningforfait in het leven geroepen.
Een soort belasting die je betaalt voor het vermogen dat je aan het bouwen bent. Je betaalt deze belasting samen met de inkomstenbelasting. Het bedrag dat je betaalt voor het eigenwoningforfait hangt af van de WOZ-waarde van je woning en je inkomen.
Waarom betaal je als eigenaar van een woning extra belastingen?
Niet alleen eigenaren van een woning hebben te maken met extra belastingen om te wonen, een huurder van een woning worden ook gemeentelijke belastingen gerekend. De extra belastingen die je als eigenaar van een woning betaalt (ten opzichte van een huurder) zijn het eigenwoningforfait en de onroerendezaakbelastingen.
Bij wonen komen nu eenmaal bepaalde kosten kijken, zoals het betalen van belastingen. Het is verstandig om hiermee rekening te houden. Maak een goed overzicht van alle kosten zodat je niet met onverwachte aanslagen te maken krijgt.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: