Wat kan ik lenen voor de aankoop van een woning?
Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen, zul je hiervoor een lening moeten afsluiten. Maar hoe weet je nu precies hoeveel je kunt lenen? Dit is onder meer afhankelijk van jouw inkomen, maar ook van de koopsom van de woning. Je kunt tegenwoordig nog maar maximaal 100% van de waarde van de woning lenen.
Dit betekent dat je alleen de koopsom van de woning kunt financieren met een hypotheek en dat je de overige kosten uit eigen geld moet betalen. Denk dan aan de kosten voor de hypotheekadviseur en de notaris, de taxatiekosten en de overdrachtsbelasting. In dit blog ga ik dieper in op deze kosten, wat je maximaal kunt lenen en wat de Nationale Hypotheek Garantie precies inhoudt.
Maximaal 100% van de koopsom
Des te meer geld je leent, des te meer geld je terug moet betalen. Om deze reden mag een hypotheekverstrekker jou niet meer geld lenen dan 100% van de woningwaarde. Vroeger werd er nog weleens veel meer geld geleend, maar dit was rampzalig bij financiële problemen. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, zijn de regels een stuk strenger geworden bij het afsluiten van een hypotheek.
Wil je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag de koopsom van de woning niet hoger zijn dan 325.000 euro.
Wat betekent NHG?
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een vangnet voor huiseigenaren die om wat voor reden dan ook niet meer in staat zijn om de hypotheek te betalen. Denk dan bijvoorbeeld aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, arbeidsongeschikt zijn geraakt, zijn gescheiden of waarvan de partner is komen te overlijden. Al deze situaties kunnen zorgen voor een daling in het inkomen, waardoor het moeilijk wordt om de hypotheeklasten nog op te brengen.
Om in aanmerking te komen voor de NHG mag de woning niet meer waard zijn dan 325.000 euro en moet de woning als hoofdverblijf worden aangemerkt. Je betaalt hiervoor een provisie van 0.7% van de totale koopsom van de woning. Hier staat dus de garantie tegenover dat wanneer je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, dat de NHG bijspringt. In het geval van een restschuld bij gedwongen verkoop, kan de geldverstrekker een beroep doen op de NHG om dit geld terug te krijgen.
Bijkomende kosten en eigen geld
Je hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Dus als je een woning hebt gekocht met een waarde van 350.000 euro, dan is dit het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Maar naast de kosten van de woning zelf, heb je bij de aankoop van een woning met veel meer kosten te maken. Kosten die niet onder deze lening vallen en die je dus van je eigen geld zou moeten betalen.
Je moet dan denken aan kosten voor advies en bemiddeling door de makelaar, de overdrachtsbelasting en notariële kosten. Dit bedrag komt gemiddeld neer op 6% van de koopsom en zul je zelf moeten financieren, je kunt hier geen lening voor afsluiten.
Mogelijkheden om meer geld te lenen
De grens van 100% van de koopsom van de woning blijft staan, maar er zijn een aantal mogelijkheden om toch meer geld te kunnen lenen.
Gezamenlijk inkomen
Koop je het huis samen met je partner en zijn jullie tweeverdieners? Dan mag bij het bepalen van de maximale hypotheek het hoogste inkomen worden vermeerderd met tachtig procent van het lagere inkomen.
Energiebesparende maatregelen
Wil je energiebesparende maatregelen doorvoeren in je nieuwe woning? Dan mag je naast de lening voor je huis tot zes procent extra geld lenen bovenop de marktwaarde van het huis. Deze optie is ook mogelijk als je een NHG hebt en deze maatregelen wilt meefinancieren.
Minder belastingvoordeel bij hypotheekrenteaftrek
Sinds 2020 wordt het belastingvoordeel bij de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd. Was er in 2019 nog sprake van een beperking tot 46%, het maximale belastingvoordeel zal in 2023 nog maar 37,05 procent bedragen.
Zie ook: Wat kost het kopen van een huis?
Advies door Esther van Dijk Makelaardij
Het is verstandig om je vooraf goed te laten informeren door een makelaar. Je kunt bij mij terecht voor een onafhankelijk advies met betrekking tot het aanvragen van een hypotheek. Wil je graag verhuizen en ben je benieuwd naar de marktwaarde van jouw huidige woning?
Laat dit dan gratis bepalen door Esther van Dijk Makelaardij. Je kunt dit heel gemakkelijk doen door je gegevens in te vullen. Je ontvangt dan meteen een grove indicatie via een rapport in je mailbox. Aansluitend kom ik graag bij je langs voor precieze onderbouwing.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Een bestaande of nieuwbouwwoning, waar kies je voor?
- Wat is makelaarscourtage?
- Waar moet je op letten bij de verkoop van je huis: handige tips!