Wat kost een makelaar: hier moet je rekening mee houden!
Wil je een makelaar inschakelen voor de aankoop van een huis of de verkoop van je huidige woning? Dan krijg je te maken met verschillende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de makelaarscourtage, de opstartkosten en eventuele intrekkingskosten.
Makelaars mogen zelf bepalen welke tarieven ze voor hun diensten rekenen. Het is dus verstandig om meerdere makelaars met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. Vraag bij een aantal kantoren een offerte op en plan een kennismakingsgesprek in. Niet alleen kun je op deze manier de tarieven en de werkwijze vergelijken, je krijgt ook een gevoel bij een makelaar en dat is net zo belangrijk.
In dit blog bespreek ik wat het kost om een makelaar in te schakelen en wat je ervoor terugkrijgt.
Makelaarscourtage bij verkoop woning
Er spelen veel factoren een rol bij de verkoop van een woning. De meeste makelaars werken op basis van een makelaarscourtage. Dit betekent dat zij een percentage van de uiteindelijke koopsom als beloning krijgen voor hun diensten. Dit percentage verschilt per makelaar, maar gemiddeld kun je rekenen op een courtage tussen de 1 en 2%.
Dit systeem van belonen heeft voordelen, want als de verkoopprijs tegenvalt, dan betaal je ook minder aan de makelaar. Aan de andere kant, als de makelaar goede onderhandelingen heeft gevoerd met de koper, dan profiteert hij/zij ook van een hogere verkoopprijs. Het is dus eigenlijk een win-win situatie. Een goede makelaar verdient zichzelf over het algemeen terug.
Gemiddelde makelaarskosten bij aankoop huis
Als je een huis wilt kopen en je schakelt hiervoor een makelaar in, dan worden de kosten veelal op dezelfde manier opgebouwd. Ook wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, is het gebruikelijk om een makelaarscourtage te betalen.
Er zijn echter ook makelaarskantoren die een andere prijsconstructie hanteren en op basis van vaste prijsafspraken werken. Je betaalt dan een vast bedrag voor een uiteenlopend dienstenpakket, zoals bijvoorbeeld voor de onderhandeling. Je weet met een vaste prijsafspraak direct waar je aan toe bent en bent niet afhankelijk van de koopsom van de woning.
Kun je de makelaarskosten meefinancieren in de hypotheek?
Sinds 2018 kun je nog maar 100% lenen van de woningwaarde van de woning en is het dus niet meer mogelijk om makelaarskosten mee te financieren. Alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning zul je dus moeten financieren met eigen geld. Denk dan aan kosten die je maakt voor hypotheekadvies, het taxeren van de woning, de notaris, makelaarskosten en een bankgarantie.
Zie ook: Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen bij de aankoop van een woning?
Intrekkingskosten
Zie je toch van de aankoop of de verkoop van de woning af, dan kan de makelaar intrekkingskosten rekenen. Kijk dus goed naar wat er staat in de opdracht tot dienstverlening. Niet alle makelaars doen dit overigens; je zou in dat geval kunnen zeggen dat de makelaar werkt op basis van ‘no cure, no pay’.
Als je jouw huis niet verkoopt, of als je er toch voor kiest om geen huis te kopen, dan hoef je dus niet te betalen voor de diensten van de makelaar. Dit geldt overigens alleen voor de courtage. Kosten die gemaakt zijn voor het opstarten van de aankoop of verkoop, of eventuele advertentiekosten, moet je natuurlijk wel betalen.
Beperken van de makelaarskosten
Makelaarskosten kun je niet meefinancieren in de hypotheek en zijn ook niet fiscaal aftrekbaar. Als jij de makelaarskosten te hoog vindt of wanneer je het niet kunt betalen, dan kun je altijd kijken wat de mogelijkheden zijn om het bedrag omlaag te brengen. Bij sommige makelaars kun je kiezen voor een pakket waarbij alleen bepaalde werkzaamheden uitgevoerd worden door de makelaar. Je doet dan een gedeelte zelf en de makelaar neemt een gedeelte op zich. Kijk altijd wat verstandig en haalbaar is.
Zie ook: Wat kost het kopen van een huis?
Wat levert een makelaar op?
Er komt enorm veel bij kijken als je een huis wilt kopen of verkopen. Hoe fijn is het dan dat je een makelaar hebt die je ondersteunt bij alle stappen in dit proces? Of je nu een woning koopt of verkoopt, een makelaar is bekend in de regio en weet precies welke huizen er op de markt zijn. Hij of zij helpt je om een weloverwogen keuze te maken. Zeker wanneer de woningmarkt krap is, komt de kennis, de ervaring en het netwerk van de makelaar goed van pas.
Bij het verkopen van je huis levert de makelaar je enorm veel op. Hij/ zij neemt veel werk voor je uit handen en kent de juiste strategie om de beste prijs voor je woning te krijgen.
Heb je zelf al een woning gevonden? Dan kun je een aankoopmakelaar ook inschakelen op het moment dat je een bod uit wilt brengen. De makelaar gaat dan met je mee naar de tweede bezichtiging en voert voor jou de onderhandelingen. Wel zo handig!
Daar komt bij dat uit onderzoek van het NVM blijkt dat woningen die verkocht worden zonder makelaar significant minder opgeleverd hebben dan vergelijkbare woningen die verkocht waren met makelaar.
Kosten woning kopen Esther van Dijk Makelaardij
Bij Esther van Dijk Makelaardij wordt alles van A tot Z voor je geregeld en uit handen genomen, je wordt totaal ontzorgd. Ik help je bijvoorbeeld ook bij het verhuizen van alle nutsvoorzieningen, je opstalverzekering, het in werking zetten van goede taxateurs, je hypotheek opstarten en noem maar op.
En dat alles voor een vast tarief van 2500,- euro all-in* (no cure, no pay, pas te betalen bij de notaris)
* (Dit geldt voor het courante segment met een aankoopsom tot circa 400.000,- rondom Hoorn, Blokker, Zwaag. Er kan een toeslag bijkomen als er meerdere bezichtigingen voor meerdere woningen voor nodig zijn, en/of als het buiten deze plaatsen is. Voor een hogere aankoopsom geldt een tarief van 0,75% van de aankoopsom all-in)
Kosten verkoop woning Esther van Dijk Makelaardij
Ik verkoop je woning voor een van te voren vaststaand vast tarief. Ik hou van duidelijkheid en transparantie vooraf. Om je echter een tarief te kunnen geven, wil ik uiteraard wel eerst graag de woning bekijken. De courantheid, staat van onderhoud, locatie en ligging spelen hierbij een belangrijke rol. Om je een indicatie te geven kun je uitgaan van een bedrag van circa € 3500,- voor courante woningen onder de 250.000 euro k.k. in Hoorn en directe omgeving.
Het definitieve bedrag dat we overeenkomen hoef je pas te betalen bij de overdracht van woning bij de notaris. Wel zo eerlijk en duidelijkheid vooraf! No cure, no pay!
Eenmalig bij aanvang van de werkzaamheden betaal je nog een bedrag van circa 500 euro als opstartkosten voor o.a. de inschakeling van een professionele vastgoed fotograaf en de funda plaatsing met het uitgebreide presentatiepakket voor 1 jaar, kadastraal onderzoek etc. Hiervoor ontvang je dus ook prachtige foto’s van je woning, 360 graden foto’s, een videofilm van je woning en plattegronden van elke verdieping. Dit maakt onderdeel uit van het zgn. presentatiepakket op Funda waardoor je woning beter wordt gevonden in de zoekresultaten en ook beter en langer wordt bekeken, wat weer tot meer bezichtigingsaanvragen leidt.
Spreekt dit alles je aan? Neem dan contact met mij op om met elkaar kennis te maken!
Esther van Dijk Makelaardij
Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Hoe koop je een huis? – Handig stappenplan om een huis te kopen
- Hoe vind ik een goede makelaar?
- Heb ik een makelaar nodig om mijn huis te kopen of verkopen?