Meldingsplicht of informatieplicht verkoper: wat is dit en hoe werkt het?
Een bewoner van een huis kent de woning op zijn of haar duimpje. Hij of zij weet hoe het huis onderhouden is, wat wel goed werkt, waar de gebreken zitten en wat de minpunten zijn van de omgeving. Een koper is hier niet van op de hoogte, eventuele gebreken zijn namelijk niet altijd goed zichtbaar.
Om de koper te beschermen bestaat er daarom de meldingsplicht verkoper bij aankoop woning. Wat het precies is en hoe het werkt, lees je in dit blog.
Wat is de meldingsplicht?
De meldingsplicht kennen we ook onder andere namen: Meldplicht, mededelingsplicht en informatieplicht. Het is de plicht die de verkoper heeft om de koper van alle informatie te voorzien over de woning die belangrijk is voor hem of haar.
Je kunt daarbij denken aan zichtbare schade, zoals een scheur in een muur, of onzichtbare schade zoals een vaatwasser die niet geheel goed werkt. Informatie die belangrijk is voor het gebruik van de woning of het woonplezier moet je ook verstrekken. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een afspraak die je gemaakt hebt met buren over doorgang naar een erf.
Voorbeelden van meldingsplicht
Enkele voorbeelden om de term meldingsplicht te verduidelijken:
- Het putje in de badkamer loopt niet goed door;
- De HR ketel is verouderd en valt soms uit;
- De buitenlamp naast de voordeur werkt niet meer.
Daarnaast heb je ook informatieplicht over de omgeving van de woning. Voor een nieuwe bewoner zijn namelijk niet alleen de (verborgen) gebreken in de woning zelf belangrijk.
Je bent daarom verplicht om potentiële kopers te voorzien van informatie over de woonomgeving. Het gaat dan om zaken die het woonplezier kunnen beïnvloeden. Belangrijk is om informatie te delen die de geïnteresseerden niet of zeer moeilijk te weten kunnen komen, zoals:
- De buren zijn nogal luidruchtig en nodigen regelmatig mensen uit voor een feestje;
- De garage naast het huis heb je zonder vergunning laten plaatsen;
- Je hebt regelmatig last van vuil in de tuin, afkomstig van een nabijgelegen fabriek.
Belangrijk om te vermelden is dat de kenbaarheidsvereiste een rol hierin speelt. Je kunt als verkoper namelijk niet overal rekening mee houden.
Maar als een potentiële koper bijvoorbeeld jou vertelt dat hij interesse heeft in jouw woning vanwege de rustige ligging, dan heb jij de plicht om de essentiële informatie te delen dat de buurman elke dag buiten aan zijn motor werkt.
Hoe werkt meldingsplicht?
Ben je van plan jouw woning te verkopen? Voordat de woning op de markt komt, krijg je van jouw makelaar een vragenlijst. Deze moet zo volledig mogelijk ingevuld worden. Alle gebreken en belangrijke informatie meld je. Deze informatie wordt dan gedeeld met eventuele kopers.
Als er iets in de tussentijd verandert, dan moet je dit zo snel mogelijk bij de verkoopmakelaar melden. De makelaar kan het dan toevoegen aan de vragenlijst, of het kenbaar maken bij een bezichtiging. Als er na de sleuteloverdracht verborgen gebreken blijken te zijn, dan is de kans groot dat de verkoper de kosten voor herstel van de gebreken moet betalen, mits deze gebreken jouw bekend waren.
Hoe zit het met onderzoeksplicht?
Een verkoper heeft een meldingsplicht van gebreken in en om een woning. Deze gebreken moet je natuurlijk wel bekend zijn. Een koper heeft een onderzoeksplicht. Dat betekent dat de koper een woning eerst goed moet inspecteren op eventuele gebreken.
Dit is belangrijk omdat zelfs het koopcontract ontbonden kan worden door gebreken aan de woning. Als er geen gedegen inspectie of onderzoek wordt gedaan, dan wordt het moeilijk om de verkoper verantwoordelijk te stellen voor de kosten.
Woning kopen of verkopen in West-Friesland
Meldingsplicht verkoper bij aankoop woning; in dit blog kon je er alles over lezen. Ben jij van plan om binnenkort jouw woning te verkopen? Ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Kies dan voor Esther van Dijk Makelaardij!
Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt. Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis.
Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Aanvaardingsdatum van een woning: wat is dit?
- Hoe werkt de bezichtiging van een woning?
- Een goedkope makelaar kiezen, is dat verstandig?