Huis verkopen na overlijden partner: wat moet je doen?

Is je partner overleden en wil je je huis verkopen? Dan is het allereerst belangrijk dat je na het overlijden van je partner het huis op jouw naam laat zetten. Dit zorgt ervoor dat het huis volledig van jou is en dat jij het kunt verkopen wanneer je dat wilt. Dit is echter alleen mogelijk als er niet iets anders wordt aangegeven in het testament van je partner. Dit staat beschreven in de verklaring van het erfrecht.

Mede-erfgename uitkopen

Staan er meerdere erfgenamen in het testament van je overleden echtgenoot? Dan zul je eerst de mede-erfgenamen moeten uitkopen. Om dit te kunnen doen dient er eerst een taxatie plaats te vinden, zodat de waarde van het huis bepaald kan worden.

Is dit gedaan, dan kan er worden gekeken naar het uitkopen van de andere erfgenamen. Heb je niet de benodigde middelen om erfgenamen uit te kopen? Dan kun je ervoor kiezen om hier een lening voor af te sluiten.

Staat het huis volledig op jouw naam? Dan is het verstandig om snel actie te ondernemen. Acht maanden na het overlijden van je partner krijg je namelijk de WOZ-aanslag, waar je als partner geen vrijstelling voor krijgt. Kinderen krijgen wel een eventuele vrijstelling tot € 20.000.

Om te voorkomen dat je de WOZ-aanslag ontvangt, moet je het huis dus binnen acht maanden na het overlijden van je partner verkopen.

Partners van erfgenamen

Heb jij samen met je partner kinderen en zijn deze ook erfgenamen? Dan moeten ook de partners van je kinderen tekenen voor de koopovereenkomst en leveringsakte. Soms kan dit leiden tot nare situaties. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van de uitsluitingsclausule. Als er een uitsluitingsclausule is opgenomen in het testament van je partner, dan kunnen eventuele schoondochters of zonen geen direct invloed uitoefenen op de verkoop van het huis.

Huis verkopen na het overlijden van je partner

Als je samen met je partner een huis hebt gekocht, maar jullie hadden geen samenlevingscontract en waren niet getrouwd, dan gaat het huis automatisch naar de erfgenamen (als dit niet anders staat aangegeven in het testament).

Is er echter sprake van een samenlevingscontract en verblijvingsbeding en staat het huis op één van jullie namen? Dan gaat bovenstaande niet op.


Erfbelasting

Erf je na het overlijden van je echtgenoot het huis? Dan krijg je te maken met erfbelasting. De hoogte van de erfbelasting wordt bepaald door de WOZ-waarde wat het huis had op 1 januari, het jaar voordat je het huis erfde.

Als echtgenoot ben je echter vrijgesteld van erfbelasting tot een bedrag van € 650.645. Is het huis meer waard dan dit bedrag, dan kan het zijn dat je 10 tot 20 procent moet betalen als erfbelasting. Dit is afhankelijk van de waarde van het huis.

Heb je het huis volledig geërfd en wil je het verkopen? Dan worden de opbrengsten gezien als vermogen en hier wordt een andere belasting over geheven.

Nadelen van een huis erven na het overlijden van je echtgenoot

Wanneer is het niet handig om je huis te verkopen na het overlijden van je echtgenoot? Dit is bijvoorbeeld het geval als het huis meer schulden dan waarde met zich meebrengt. Dan komt er vanuit de notaris de mogelijkheid om het huis beneficiair te erven, wat betekent dat je het huis alleen erft als je er geen geld aan verliest.

Het kan ook voorkomen dat je als weduwe de lasten niet alleen kunt dragen. Als het huis na het overlijden van je partner op jouw naam komt te staan, dan betekent dit ook dat de hypotheek overgenomen moet worden. Als het huis al grotendeels is afbetaald, dan is dit makkelijker, hoewel er dan wel een groter bedrag aan erfbelasting betaald moet worden. Als er nog sprake is van een hypotheek, dan moet je als partner wel de lasten kunnen dragen. Lukt dit niet? Dan zit er niets anders op dan het huis te verkopen.

Heeft jouw overleden partner een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan kun je dit eventueel gebruiken om een deel van de hypotheekschuld af te lossen. Dit is vaak al geregeld in de hypotheekakte.

Huis verkopen na overlijden echtgenoot: conclusie

Is je partner overleden, is het huis op jouw naam gezet en wil je de woning vervolgens verkopen? Doe dit dan binnen acht maanden om te voorkomen dat je erfbelasting moet betalen. Doe je er langer over om het huis te verkopen? Dan wordt de erfenis belast in box 3.

Esther van Dijk Makelaardij

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: