Wat mag er betaald worden uit het bouwdepot?

Vraag jij je af wat er betaald mag worden vanuit het bouwdepot? Dit is een speciale rekening waar je een deel van het door jou ontvangen hypotheekbedrag terugvindt. Je kunt dit bedrag gebruiken om facturen te betalen voor het bouwen of verbouwen van je woning. Niet alles mag gefinancierd worden uit het bouwdepot. 

Ben jij benieuwd wat je wel en wat je niet mag betalen uit het bouwdepot. In dit blog vertel ik je er alles over.

Wat is een bouwdepot?

Als je een hypotheek afsluit die hoger is dan de prijs van de woning, omdat je bijvoorbeeld nog moet verbouwen, dan wordt het resterende bedrag in het bouwdepot gestort. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt het volledige hypotheekbedrag in het bouwdepot gestort. Je betaalt een nieuwbouwwoning namelijk per fase die opgeleverd is. 

Het bouwdepot is eigenlijk een rekening van jouw hypotheekverstrekker, die je kunt gebruiken om bouwfacturen of verbouwfacturen mee te betalen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een tuin.

Hoe werkt een bouwdepot?

Je kunt via de hypotheekverstrekker zien hoeveel geld er zit in je bouwdepot. Dit bedrag mag je alleen gebruiken voor kosten die écht te maken hebben met het verbouwen van je huis of de aanbouw van een nieuwe woning. Heb je een factuur en wil je die betalen vanuit je bouwdepot? Dan gaat dit via de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker zal de factuur controleren en betalen. 

Het bedrag van de factuur wordt vervolgens in mindering gebracht op het restant in je bouwdepot. Je ontvangt rente over het bedrag dat in je bouwdepot zit. Het rentepercentage is in de meeste gevallen gelijk aan jouw hypotheekrente. Over het geld dat nog in het bouwdepot zit hoef je geen rente te betalen. Een bouwdepot blijft meestal maximaal 2 jaar geldig, daarna moet je het geld hebben uitgegeven.


Wat mag je wel en niet betalen uit een bouwdepot?

Wat je mag betalen uit het bouwdepot hangt af van het type woning dat je koopt. Er gelden verschillende regels voor nieuwbouwwoningen en bestaande woningen. Voor bestaande woningen geldt dat je verbouwingen of renovaties mag uitvoeren die ervoor zorgen dat de waarde van je woning verhoogt. 

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een nieuwe badkamer, de aanleg van een tuin, een uitbouw of serre, het uitvoeren van achterstallig onderhoud of het aanbrengen van extra isolatie. Ook wijzigingen die vastzitten aan de woning, en niet verwijderd kunnen worden zonder schade, mogen uit het bouwdepot betaald worden. 

Je kunt dan denken aan andere badkamertegels, een nieuwe trap of een nieuwe vloer. Voor een nieuwbouwwoning geldt dat het geld gebruikt mag worden voor de grond waarop de woning gebouwd wordt, de bouwtermijnen, de bestrating, erfscheiding of aanleg van een tuin en het meerwerk.

Wat mag je niet betalen uit het bouwdepot?

Alles wat niet aan de woning vastzit mag niet betaald worden uit het bouwdepot. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan meubels, gordijnen, lampen, laminaat en gereedschap. Heb je twijfels over wat je wel en niet mag betalen uit je bouwdepot? Vraag dan om advies aan je hypotheekverstrekker. Die weet exact wat je wel en niet mag betalen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: