Wanneer is de verkoop van mijn woning of huis definitief?
Je huis staat in de verkoop. Je hebt een aantal bezichtigingen gehad. Je hebt een bod gehad op de woning. Er is een deal gesloten. Alleen je vraagt je nu af: wanneer is de verkoop van mijn woning definitief? Kan hier nog aan gesleuteld worden. In hoeverre is een mondeling akkoord toereikend?
Mondelinge toezeggingen
Het is zover, je huis is verkocht! Tenminste, dat denk je, want er is een mondelinge overeenkomst met de koper. En een mondelinge overeenkomst is ook rechtsgeldig, toch? Helaas is dit niet het geval bij de aankoop en verkoop van een woning. Een mondelinge overeenkomst is namelijk geen garantie dat de woning voor de afgesproken prijs wordt verkocht, áls de woning al wordt verkocht.
Wettelijke bedenktijd
Nadat er een voorlopig koopcontract is getekend gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. De wettelijke bedenktijd is in het leven geroepen om consumenten te beschermen. Hiermee wordt voorkomen dat kopers overhaaste beslissingen nemen. De wettelijke bedenktijd gaat in vanaf het moment dat het voorlopige koopcontract getekend is. De term ‘voorlopig' heeft te maken met de bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Na ondertekening van het voorlopig koopcontract heeft de koper drie dagen om zich te bedenken.
In deze drie dagen kan de koper van jouw huis nog geheel boetevrij afzien van de koop. Ook al heb je al eerder een mondelinge toezegging gehad.
Het kan voorkomen dat de koper ineens een ander huis vindt dat nog beter aan zijn wensen voldoet, of dat hij meerdere biedingen heeft lopen en ergens anders een betere deal heeft kunnen sluiten. De koper mag dan nog van de koop afzien. Ofwel: de koopovereenkomst nietig verklaren.
Zie ook: Wat is de bedenktijd bij aankoop van een woning?
Wanneer eindigt de bedenktijd?
Zoals genoemd: de bedenktijd duurt drie dagen. Hierin worden het weekend en officiële feestdagen niet meegeteld. De bedenktijd loopt dus altijd af op een werkdag. Teken je het koopcontract op donderdag, dan begint de bedenktijd op vrijdag. Het weekend telt dat niet meer, waardoor de bedenktijd in de week erop verloopt.
Hoe werkt dit voor jou als verkoper?
Voor jou als verkoper gelden soortgelijke regels. Alleen is voor verkopers geen wettelijke bedenktijd vastgelegd. Misschien wil je nog even afwachten, omdat je een betere prijs wil voor jouw huis. In principe is er weinig aan de hand als beide partijen van de koop/ verkoop afzien. Maar als er één partij is die zich terugtrekt, dan zorgt dit uiteraard wel voor een teleurstelling. Toch is het wettelijk toegestaan binnen de drie dagen bedenktijd.
Ontbindende voorwaarden
Als de drie dagen bedenktijd voorbij zijn, dan zijn er nog de ontbindende voorwaarden. Deze ontbindende voorwaarden worden opgenomen in het voorlopige koopcontract. Vaak gaat het dan om voorbehoud van financiering en voorbehoud van een bouwkundige keuring. Een van de belangrijkste ontbindende voorwaarde is de afspraak voorbehoud financiering hypotheek.
Als de koper de hypotheek niet rond kan krijgen, dan kan hij dankzij deze ontbindende voorwaarde alsnog onder de verkoop uit, zonder dat hij daar een boete voor hoeft te betalen.
Verborgen gebreken aan het licht
Hetzelfde geldt wanneer er tijdens de bouwkundige keuring verborgen gebreken aan het licht komen. Het kan zijn dat de koper het huis dan niet meer wil kopen, of voor een lagere prijs.
Ontbindende voorwaarden in de koopakte
Er kunnen tal van ontbindende voorwaarden worden opgenomen in een voorlopige koopakte. Jij als verkoper wil natuurlijk het liefst geen enkele ontbindende voorwaarde, terwijl de koper er zo veel mogelijk voorwaarden in wil hebben om zo min mogelijk risico te lopen. Dit hoort allemaal bij het onderhandelingsproces. De ontbindende voorwaarden zorgen er wel voor dat de verkoop van het huis nog steeds niet definitief is.
Boete bij ontbindende voorwaarden
Bij het opnemen van de ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract dien je er goed op te letten hoe deze geformuleerd worden. Het kan namelijk voorkomen dat er alsnog een boete betaald moet worden, maar het kan ook zo zijn dat de voorwaarden volledig ontbindend zijn. Vooral voor de koper is dit van groot belang.
Wanneer is koop huis definitief?
Eigenlijk zijn er drie criteria die bepalen of de verkoop van de woning definitief is.
Wettelijke bedenktijd s voorbij
De verkoop van de woning is definitief wanneer de wettelijke bedenktijd voorbij is. Wanneer de koper geen beroep doet op de ontbindende voorwaarden, is de woning definitief verkocht.
Koper doet geen beroep op ontbindende voorwaarden
Wanneer de koper geen beroep doet op de ontbindende voorwaarden, is de woning definitief verkocht.
Naar de notaris voor ondertekenen koopcontract
Op het moment dat je met de kopende partij bij de notaris zit voor de overdracht, is de verkoop definitief. De koopakte wordt voorgelezen door de notaris en stelt eventueel nog een aantal vragen aan zowel de kopende als de verkopende partij.
Vragen die de notaris kan stellen zijn bijvoorbeeld of de woning leeg en beschikbaar is, of er nog problemen zijn en of de verkoop definitief door kan gaan. Op het moment dat de notaris, koper en verkoper de koopakte hebben ondertekend, is de verkoop definitief.
Je huis verkopen via Esther van Dijk Makelaardij
Het netwerk van de makelaar is erg belangrijk bij de verkoop van je woning. De makelaar kent de regio, weet wie er op zoek is naar een woning en wat ze bereid zijn om te betalen. Wil je je huis verkopen in de regio West-Friesland? Kies dan geen makelaar die uit Den Haag komt!
Kies altijd voor een makelaar die bekend is in jouw regio. Wil jij een huis verkopen in Hoorn, Zwaag, Blokker of in de regio West-Friesland? Ik kan je helpen. Mijn naam is Esther van Dijk. Ik ben een gecertificeerd makelaar die geboren en getogen is in de regio Hoorn en hier elke wijk, buurt en straat kent, als ook in Blokker en Zwaag. Wil je meer informatie? Neem dan contact op!
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Wat kun je doen als je nieuwe huis verborgen gebreken heeft?
- Hoe bepaal je de verkoopprijs van je woning?
- Wat zijn kosten koper bij de aanschaf van een woning?