Wat moet je allemaal regelen als je een huis wilt kopen?

Een huis kopen is een spannende aangelegenheid en er komt veel bij kijken, van het zoeken naar jouw droomwoning tot aan het regelen van de hypotheek. In dit blog vind je een handig stappenplan met wat je allemaal moet regelen als je een huis wilt kopen.

Stap 1: Bepaal je woonwensen

Ben je op zoek naar een nieuw huis? Dan is het handig om vooraf je woonwensen vast te leggen. Waar wil je wonen? In welke plaats of gemeente? Ben je op zoek naar een huis of een appartement? Hoeveel slaapkamers dient de nieuwe woning te hebben? Hoe groot moet de woning zijn? Als je jouw woonwensen inzichtelijk hebt gemaakt, kun je op een veel gerichtere manier zoeken naar jouw ideale woning.

Zie ook: Hoe vind je een woning die past bij jouw wensen?

Stap 2: Berekenen van jouw maximale hypotheek

Voordat je op zoek gaat naar een huis is het verstandig om te weten wat jouw maximale budget is en wat je zou kunnen lenen. Je weet dan namelijk precies binnen welke prijsklasse je het beste kunt zoeken. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een starterslening, of misschien heb je een schenking gekregen. Een hypotheekadviseur kan je hierover adviseren. Zodra je weet wat je kunt lenen, kun je beginnen met de zoektocht.

Lees ook: Een huis kopen en je hypotheek: hoe zit dit?

Stap 3: Op zoek naar de ideale woning

Op websites als Funda.nl en Jaap.nl vind je bijna alle koopwoningen die in Nederland aangeboden worden. Het is heel gemakkelijk om via deze websites zelf op zoek te gaan naar jouw nieuwe huis. Het is echter ook mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken naar een huis, maar regelt ook alle bijkomende zaken. Je moet er wel rekening mee houden dat dit natuurlijk kosten met zich meebrengt.

Stap 4: Het bezichtigen van de woning

Heb je een huis gevonden dat aan al jouw wensen voldoet? Dan kun je een afspraak maken met de verkoopmakelaar om de woning te bezichtigen. Ook al ben je na de bezichtiging enorm enthousiast, doe niet direct een bod. Het is altijd verstandig om de woning een tweede keer te bezichtigen. De aankoopmakelaar gaat in dat geval ook met je mee. De makelaar kijkt zonder emotie naar de woning en is veel beter in staat om eventuele gebreken te zien.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Stap 5: Bieden en onderhandelen

Ben je na de tweede bezichtiging nog steeds enthousiast? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Als je een aankoopmakelaar in de hand hebt genomen, dan overleg je samen met de makelaar het bod en zal deze het bod ook voor je uitbrengen. Heb je geen makelaar, dan kun je zelf het openingsbod bepalen.

Om een goed bod te kunnen doen, is het verstandig om een aantal zaken uit te zoeken. Hoeveel woningen staan er bijvoorbeeld te koop in de directe omgeving? Wat zijn de vraagprijzen van deze woningen? Staat de woning die je wilt kopen al lang te koop? Wil je eventueel verbouwen en wat zijn de kosten hiervan? Houd altijd rekening met jouw maximale budget als je een bod doet.

Het is ook verstandig om de ontbindende voorwaarden te vermelden als je een bod doet. Want wat gebeurt er als er zich een situatie voordoet en je wilt onder de koop uit? Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je de hypotheek niet rond kunt krijgen of als uit het bouwkundig onderzoek blijkt dat het huis meer gebreken heeft dan bekend was.

Stap 6: ‘Voorlopig’ koopcontract

Zodra jouw bod geaccepteerd is teken je het ‘voorlopig’ koopcontract. Na ondertekening heb je nog drie dagen bedenktijd. Wil je binnen deze drie dagen van de koop afzien, dan is dit mogelijk zonder dat je hiervoor een boete betaalt.

Zorg ervoor dat de ontbindende voorwaarden worden opgenomen in het koopcontract, zoals voorbehoud van financiering, voorbehoud van bouwkundige keuring en voorbehoud van NHG financiering.

Als het je niet lukt om de financiering rond te krijgen, en je hebt hiervan een bewijs van de geldverstrekker, dan kun je nog van de koop afzien. Een termijn van zes weken is doorgaans voldoende voor voorbehoud van financiering. Binnen deze tijd kun je met gemak een passende hypotheek vinden.

Zie ook: Wat is de bedenktijd bij aankoop van een woning?

Stap 7: Regelen van een hypotheek

Voor het regelen van de hypotheek kun je een afspraak maken met een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur zoekt een passende hypotheek voor je en vergelijkt verschillende aanbieders met elkaar. Ook berekent de hypotheekadviseur jouw maandelijkse lasten, vraagt een offerte voor je aan en zorgt ervoor dat alle benodigde documenten aangeleverd worden bij de hypotheekvertrekker.

Zie ook: Hoe werkt het ondertekenen van de koopovereenkomst?

Stap 8: Overdracht bij de notaris

Is de hypotheek geaccepteerd door de hypotheekverstrekker? Dan worden alle documenten doorgestuurd naar de notaris. Hier vindt de eigendomsoverdracht plaats en wordt de hypotheekakte gepasseerd. Gefeliciteerd, je bent nu eigenaar van jouw nieuwe droomhuis!

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitaire marketeer.

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: