No Cure, No Pay Makelaar: handig of niet?
Bij het kopen of verkopen van een huis kan een makelaars betaald worden op basis van ‘no cure, no pay’. Als de makelaar niet in staat is om het huis succesvol te verkopen, dan hoef je dus niet te betalen. Voor zowel de verkoper als de makelaar zijn hier een aantal voordelen aan verbonden. Voor de makelaar geldt dat des te harder hij/zij werkt om het huis voor een goede prijs te verkopen, des te hoger de courtage.
Voor kopers en verkopers geeft de ‘no cure, no pay’ methode een soort van gemoedsrust. Ze hoeven namelijk alleen te betalen als de makelaar het huis succesvol verkoopt of aankoopt. Zo kun je als klant werken met een makelaar zonder financieel risico te lopen. Maar is het werken met een ‘no cure, no pay’ makelaar altijd zo handig? In dit blog zet ik de belangrijkste voordelen en nadelen voor je op een rijtje.
Voordelen van een ‘no cure, no pay’ makelaar
Wanneer je als koper of verkoper gebruik maakt van een ‘no cure, no pay’ makelaar, heb je geen financiële risico’s. Je hoeft alleen maar te betalen als de makelaar jouw huis succesvol verkoopt of koopt. Dit geeft je als klant rust en zekerheid.
De makelaar wordt alleen betaald als hij/zij succesvol is. Dit zorgt voor veel motivatie bij de makelaar om jouw woning snel en tegen de beste prijs te verkopen. De kans is dan ook groot dat jouw woning tegen een goede prijs verkocht wordt.
Tot slot kun je door gebruik te maken van een ‘no cure, no pay’ makelaar besparen op de kosten wanneer de verkoop of aankoop van je huis niet succesvol is.
Nadelen van een ‘no cure, no pay’ makelaar
Helaas kleven er ook nadelen aan een ‘no cure, no pay’ makelaar. Het kan voorkomen dat de makelaar zich minder inzet, omdat hij alleen maar betaald wordt bij een goede afloop.
Niet alle makelaars werken op basis van ‘no cure, no pay’, waardoor het kan zijn dat je minder keuze hebt op het gebied van een makelaar.
Omdat de makelaar alleen maar betaald wordt bij een succesvolle verkoop, kan hij/zij geneigd zijn om een lagere verkoopprijs te accepteren.
Daarnaast is het ook onduidelijk hoeveel je uiteindelijk moet betalen bij de verkoop van je woning, wat kan leiden tot onzekerheid of ontevredenheid.
Wat zijn de kosten van een ‘no cure, no pay’ makelaar?
Een ‘no cure, no pay’ makelaar rekent niets totdat de woning verkocht of aangekocht is. Dit klinkt ideaal, maar hoef je dan echt helemaal niets te betalen als de verkoop niet doorgaat? In veel gevallen is dit niet het geval en zal de makelaar toch kosten in rekening brengen.
Opstartkosten of intrekkingskosten
Voordat je huis in de verkoop wordt gezet, moeten er mooie foto’s gemaakt worden, wordt jouw huis op Funda gezet en een bord in de voortuin geplaatst. Dit zijn allemaal kosten die vooraf gemaakt worden. Het kan zijn dat de makelaar deze kosten in rekening brengt als een standaard vergoeding. In sommige gevallen worden deze kosten op voorhand in rekening gebracht, maar het kan ook voorkomen dat je deze kosten alleen maar hoeft te betalen als je de opdracht tot verkoop intrekt. We spreken dan van intrekkingskosten van de ‘no cure, no pay’ makelaar.
Courtage van de makelaar
De courtage van de makelaar betaal je op het moment dat je huis verkocht is. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook een percentage van de verkoopprijs. Het is belangrijk om te weten wat de voorwaarden zijn van de makelaar voordat je een samenwerking start. Je hebt dus niet altijd een gratis makelaar!
Oppassen
Dit zegt overigens niet dat je altijd goed af bent bij een ‘no cure, no pay’ makelaar. Als een makelaar snel geld kan verdienen bij een andere klant, kan het zomaar voorkomen dat jouw huis ‘on hold’ komt te staan. Het is daarom verstandig om meerdere makelaars te vergelijken voordat je met de eerste de beste in zee gaat.
Hoe vind je een passende makelaar?
Het is niet gemakkelijk om een goede makelaar te vinden en te kiezen. Weeg daarbij goed af of je kiest voor een makelaar op basis van no cure, no pay of een makelaar die met een vast courtage werkt. Voor beiden valt iets te zeggen, maar in de kern gaat het erom of je de makelaar echt kunt vertrouwen. Als dingen te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze dit vaak ook!
Esther van Dijk Makelaardij
Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Vaste prijs of percentage bij makelaar: wat kies je?
- Wanneer betaal je de makelaar?
- Hoe meet de makelaar de gebruiksoppervlakte van een pand?