Wat is het verschil tussen een notariële en onderhandse akte?

Akten zijn er in verschillende soorten, zoals de authentieke akte, de notariële akte en de onderhandse akte. Maar wat is een akte precies en wat is het verschil tussen een notariële en onderhandse akte als het gaat om de koop of verkoop van een woning? Je kunt er alles over lezen in dit blog.

Wat is een akte?

Een akte is een geschrift dat ondertekend is en wat dient als bewijs. Laten we de verkoop van een huis als voorbeeld nemen. Je kunt met de koper van je huis tot een mondelinge overeenstemming komen; deze overeenstemming is dan gebaseerd op wat je verkoopt en voor welke prijs. Dit wordt vervolgens op papier gezet (om later als bewijs te dienen) en voorzien van een handtekening. Zodra er een handtekening gezet is, is er sprake van een akte.

Wat is een authentieke akte?

Er is sprake van een authentieke akte als deze opgesteld is door een officiële ambtenaar. Een authentieke akte mag je dus niet zelf opstellen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een huwelijksakte, een akte van verwerping of een testament. Om zo’n akte op te laten stellen moet je naar de rechtbank, de gemeente of de notaris.

Wat is een notariële akte?

Er zijn verschillende soorten aktes bekend in de Nederlandse wet, zoals de onderhandse en authentieke akte. Een onderhandse akte kan van alles zijn, maar een authentieke akte is een notariële akte. Een notariële akte is pas rechtsgeldig als deze gewaarmerkt is door de notaris. Gewaarmerkt betekent dat de notaris een stempel drukt op de overeenkomst. Een onderhandse akte kan ook worden opgemaakt door een notaris, maar deze wordt vervolgens niet gewaarmerkt.


Wat is een onderhandse akte?

Onderhandse akten zijn akten die niet authentiek zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een arbeidscontract, een huurcontract of een koopcontract. Bij dit soorten akten is geen ambtenaar betrokken. Er is geen sprake van een authentieke akte wanneer een makelaar een koopcontract opstelt, omdat een makelaar geen officiële ambtenaar is. 

Van een authentieke akte krijg je een afschrift; een officiële kopie die gewaarmerkt is. Het origineel wordt bewaard door de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het opstellen van de akte. Het afschrift van de authentieke akte heeft dezelfde bewijskracht als het officiële document. Dit is niet het geval bij een kopie van een onderhandse akte. Daarom moet je bij een onderhandse akte vaak meerdere exemplaren ondertekenen, zodat iedere partij een origineel document in bezit heeft.

Wat is het verschil tussen een onderhandse akte en notariële akte?

In een onderhandse akte worden alleen de verklaringen van de betrokken partijen vastgelegd, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een koopovereenkomst of een huurovereenkomst. In het geval van onenigheid tussen beide partijen biedt de onderhandse akte dan als bewijs voor de verklaringen van beide partijen. Een notariële akte wordt opgesteld door de notaris; verklaringen en overeenkomsten worden hierin vastgelegd. 

Bepaalde zaken moet op grond van de Nederlandse wet verplicht worden geregeld in een notariële akte, zoals bijvoorbeeld de overdracht van een woning, maar ook het opstellen van een testament of de oprichting van een besloten vennootschap. Naast de verklaringen van de partijen bevat een notariële akte ook de verklaringen van de notaris. Zo verklaart de notaris bijvoorbeeld wanneer de akte gepasseerd is, welke partijen bij de akte betrokken zijn en wie de akte ondertekend heeft.

Notariële akte of zelf regelen?

Bij de verkoop van je huis is een bezoek aan de notaris wettelijk verplicht, je kunt dit dus niet zelf regelen met een onderhandse akte. Een notariële akte is een bindende, rechtsgeldige afspraak op papier.

Wat zijn de kenmerken notariële akte?

Van een notariële akte staat vast dat het document: · echt is; · een vaste datum heeft; · gelezen, begrepen en ondertekend is door de betrokkenen (niet meer is gewijzigd na ondertekening).

Conclusie

Bij de koop of verkoop van een woning is een bezoek aan de notaris verplicht en heb je dus te maken met een notariële akte. De verkoopovereenkomst, opgesteld door de makelaar, is een onderhandse akte. Vaak wordt de verkoopovereenkomst een ‘voorlopige overeenkomst’ genoemd, maar jouw handtekening maakt de verplichting tot aankoop definitief. Toch is het verplicht om daarna nog een notariële akte te ondertekenen. Hier zijn twee redenen voor. 

Ten eerste onderzoekt de notaris of er problemen kunnen ontstaan bij de aankoop van je woning. Daarnaast zorgt de notaris ervoor dat de akte na ondertekening bij verschillende overheidsinstanties wordt bezorgd, zodat het duidelijk is dat jij de nieuwe eigenaar bent van de woning. Dit is essentieel om problemen op een later tijdstip te vermijden.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: