Hoe vind je een woning die past bij jouw wensen?

Ga je binnenkort samenwonen? Heb je een carrièreswitch gemaakt en heb je een groter huis nodig met een praktijkruimte? Wat de reden ook is, als je op zoek bent naar een nieuwe woning komt er veel op je af. Want hoe vind je een woning die perfect past bij jouw wensen? In dit blog schets ik een volledig stappenplan, van het bepalen van je budget tot aan het vinden van de juiste makelaar.

Stap 1: Het bepalen van je budget

Als je een nieuw huis gaat kopen, dan komen daar veel kosten bij kijken. Het is dus allereerst belangrijk om precies te weten wat jouw budget is. Naast de koopsom van de nieuwe woning heb je namelijk ook nog te maken met bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld de kosten koper, taxatiekosten, makelaarskosten, notariskosten, de kosten voor een bouwkundige keuring en de overdrachtsbelasting.

Om deze kosten te kunnen dekken zal je een combinatie van bronnen moeten aanspreken, zoals een lening voor de hypotheek, eigen middelen en eventueel de overwaarde van de verkoop van je huidige woning. Om een duidelijk inzicht te krijgen in jouw financiële middelen, is het verstandig om je bij te laten staan door een financieel expert. Daarna kun je heel gericht gaan zoeken naar jouw nieuwe droomhuis.

Zie ook: Wat kost het kopen van een huis?

Stap 2: Het kiezen van de geschikte locatie

Eén van de belangrijkste criteria bij het kopen van een nieuw huis is natuurlijk de locatie. De locatie is allereerst bepalend voor de kostprijs, maar daarnaast is jouw nieuwe woonplaats ook medebepalend voor hoe je jouw leven verder moet organiseren.
Bij het kiezen van een geschikte locatie dien je rekening te houden met de volgende factoren:

Het woongevoel

Wil je op het platteland wonen of liever in de stad? Hou je van drukte of hou je meer van een natuurrijke omgeving?

De bereikbaarheid

Hoe is de aansluiting met belangrijke autowegen en het openbaar vervoer? Kun je vanaf je nieuwe huis gemakkelijk jouw werk, je familie en de school van je kinderen bereiken?

De nabijheid van faciliteiten

Kun je de supermarkt gemakkelijk lopend of met de fiets bereiken? Of heb je daar de auto voor nodig? En hoe zit het met de sportschool, de bioscoop en het winkelcentrum?

Omgevingsfactoren

Zijn er mogelijk verborgen minpunten, zoals de aanvliegroute van een luchthaven? Of ligt jouw nieuwe woning in een overstromingsgebied?

De sfeer in de buurt

In wat voor soort wijk staat jouw nieuwe woning? Is het een studentenbuurt of een residentiële wijk? Hangt er veel jeugd rond? Heeft het stadsdeel een kwalijke reputatie?

Lees vooral ook: Een woning kopen of een appartement kopen? en Een bestaande of nieuwbouwwoning kopen?

Stap 3: Op zoek naar een nieuwe woning

Weet je waar je wilt gaan wonen? Dan kun je nu heel specifiek op zoek gaan naar een nieuwe woning. Je kunt dit alleen doen of met de hulp van een aankoopmakelaar. Het voordeel van het inschakelen van een aankoopmakelaar is dat deze de buurt waar je wilt gaan wonen op zijn/ haar duimpje kent.

Voorafgaand aan de zoektocht is het belangrijk om een paar criteria op een rijtje te zetten. Wat voor soort woning zoek je? Een vrijstaand huis, een appartement, een rijtjeswoning of een huis met praktijkruimte?

Hoe groot moet de woning zijn? Hoeveel kamers? Een tuin of een balkon? Heb je voorkeur voor een bepaalde bouwstijl? Ben je op zoek naar een jaren ’20 woning of een nieuwbouwwoning?

Stap 4: De bezichtiging

Je kunt jouw nieuwe droomhuis heel gemakkelijk online vinden. En als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld dan zal hij/ zij actief voor jou op zoek gaan. Heb je een huis gevonden dat aan al jouw wensen voldoet? Dan is het tijd voor een bezichtiging. Tijdens de bezichtiging is het belangrijk dat je kritisch naar de woning kijkt. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • de beglazing
  • de lichtinval
  • de verwarming
  • mogelijke vochtproblemen
  • de elektrische installatie
  • de staat van het dak en het houtwerk
  • de gevelbekleding

Behalve de technische aspecten is het natuurlijk ook belangrijk hoe het huis aanvoelt. Voel je je er gelijk thuis? Zie je jezelf wonen in dit huis? Na de bezichtiging zou je direct een bod kunnen uitbrengen, maar vaak is het verstandiger om nog een keer terug te komen voor een tweede bezichtiging. Bij een tweede bezichtiging vallen er veel meer details op, omdat je kritischer naar de woning kijkt. In de huidige woningmarkt is dit echter helaas niet altijd haalbaar.

Zie ook: Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een woning?

Stap 5: Een bod uitbrengen en onderhandelen over de prijs

Staar je niet blind op de vraagprijs. Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor het huis, maar doe ook geen bod dat te laag is. Als je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen zal deze jou hierin adviseren. Hij of zij weet precies wat er gevraagd wordt voor gelijkwaardige woningen in de regio en weet precies wat voor bod je uit moet brengen. Uiteraard moet het bod wat je doet wel financieel haalbaar zijn.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Bij Esther van Dijk Makelaardij ben je verzekerd van persoonlijk contact, deskundig advies en een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding. Ik werk kleinschalig waardoor je altijd te maken hebt met maar één aanspreekpunt. Niet alleen voor jou belangrijk, maar zeker ook voor de kijkers van jouw huis.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: