Je huis verkopen en de hypotheek; hoe werkt dit?

Wil je je huis verkopen? Ben je op zoek naar een woning met meer ruimte of wil je gewoon in een andere woonplaats wonen? Er komt veel bij kijken als je je huis wilt verkopen.

Wat kun je bijvoorbeeld doen met de hypotheek als je je huis verkoopt? Wat is het verschil tussen restschuld en overwaarde? En wat kun je het beste doen; eerst je woning verkopen en dan een nieuw huis kopen? In dit blog leg ik graag aan je uit waar je precies op moet letten als je je huis wilt verkopen.

Bepaal de woningwaarde

Voordat je jouw huis in de verkoop zet, is het belangrijk om te weten wat je woning waard is. Om hier achter te komen kun je rondkijken op huizensites, zoals Funda. Wat wordt gevraagd voor soortgelijke woningen bij jou in de buurt?

Een andere manier om je woningwaarde te bepalen is het Kadaster. Voor een paar euro kun je hier informatie opvragen over de verkoop van huizen in de buurt en de WOZ waarde van jouw woning. Houd er wel rekening mee dat de WOZ waarde wel afwijkt van de marktwaarde.

Wat kun je doen met de hypotheek?

Kun je een nieuw huis kopen als je nog een hypotheek hebt op je huidige woning? Uiteraard is dit mogelijk. Je kunt namelijk jouw lopende hypotheek aflossen met de opbrengst van de verkoop van je huis. Maar ook als je een restschuld hebt, kun je dit meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

Huis verkopen met restschuld

Als de hypotheek hoger is dan de waarde van jouw woning, dan heb je te maken met een restschuld. Je huis staat dan ‘onder water’. Verkoop je je huis, dan blijf je zitten met een restschuld. Vaak wordt gezegd dat het niet verstandig is om je huis te verkopen als deze ‘onder water’ staat, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek, of hier een lening voor afsluiten.

Overwaarde gebruiken voor een nieuwe woning

Het kan ook voorkomen dat je woning meer waard is dan het restant van je hypotheek. Dit verschil wordt de ‘overwaarde’ genoemd. Als je extra hebt afgelost kan dit ook gebeuren. Verkoop je jouw woning met overwaarde, dan moet je dit gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning (als je gebruik wilt maken van de fiscale aftrekmogelijkheden)

Je kunt het geld dan bijvoorbeeld gebruiken om een lagere hypotheek te krijgen, of je kunt er een verbouwing mee financieren. Gebruik je de overwaarde niet om je nieuwe woning mee te financieren? Dan is de rente over het deel van de hypotheek die je daarvoor dus extra moet bijlenen, niet fiscaal aftrekbaar. De overheid heeft dit vastgelegd in de zogenoemde bijleenregeling.

Zie ook: Wat kun je met de overwaarde van je woning?

Je hypotheek aflossen

Het is ook mogelijk om je hypotheek af te lossen bij de verkoop van je huis. Dit kun je bij veel hypotheken boetevrij doen. Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning? Dan ben je verplicht om je hypotheek af te lossen. Het is vaak ook verstandiger om af te lossen als de huidige rente gunstiger is dan jouw rente.

Je hypotheek meenemen

Heb je op dit moment een hypotheek met gunstige voorwaarden? Dan is het ook mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Dit wordt de meeneemregeling genoemd. Het is wel belangrijk om dit af te stemmen met de hypotheekverstrekker. Als je voor de nieuwe woning een hogere hypotheek nodig hebt, dan wordt dit extra bedrag onder nieuwe voorwaarden verstrekt.

Eerst verkopen of eerst kopen?

Misschien twijfel je of je het beste eerst je woning kunt verkopen voordat je een nieuwe woning koopt. Veel mensen zitten met deze vraag, dus je bent hierin niet de enige. Want wat is verstandig? In een woningmarkt waar huizen schaars zijn, ben je sneller geneigd om een huis te kopen voordat jouw eigen woning verkocht is. Of dit verstandig is, ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie.

Eerst een nieuwe woning kopen

Koop je een nieuwe woning voordat je huidige woning verkocht is, dan krijg je te maken met dubbele lasten. Het is erg belangrijk om te weten of je hier voldoende financiële middelen voor hebt, laat je vooraf dus goed informeren.

Eerst een nieuwe woning kopen brengt de nodige risico’s met zich mee, want wat als het nog heel lang duurt voordat je woning verkocht is? Hoe lang kun je die dubbele lasten opbrengen? Toch kunnen er een aantal redenen zijn om een woning te kopen voordat je huidige woning verkocht is.

Het kan zijn dat je niet te laat wilt zijn voor een specifieke woning, je hebt voldoende geld om de extra lasten te dragen of je hebt het idee dat jouw huidige woning snel zal verkopen.

Zie ook: huis kopen en hypotheek

Eerst je huis verkopen

Je loopt een stuk minder risico als je eerst je huis verkoopt en pas daarna een nieuwe woning koopt. Je weet dan namelijk precies wat je uit kunt geven en je hebt niet te maken met dubbele lasten. Eén van de nadelen van eerst je huis verkopen is wel dat de druk om een nieuwe woning te vinden een stuk hoger is.

Als je exact wilt weten wat jouw huidige woning oplevert voordat je een nieuw huis koopt, is het dus verstandiger om eerst je woning te verkopen. Je bent er dan zeker van dat je huis daadwerkelijk verkocht wordt en dat je geen dubbele woonlasten hebt.

Esther van Dijk Makelaardij

Heb je hulp nodig bij de verkoop van je woning en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: