Wat is de bedenktijd bij aankoop van een woning?

Stel jezelf eens de volgende situatie voor: Je hebt jouw droomhuis gevonden en het bod dat je hebt gedaan wordt direct geaccepteerd. Je tekent de koopovereenkomst en het huis is nu bijna van jou. Ineens kom je erachter dat je een overhaaste beslissing hebt gemaakt. Wat nu? Kun je nog onder de koop uit? Bestaat er zoiets als een bedenktijd als je een huis koopt? En wat zijn precies de ontbindende voorwaarden?

Mogelijke redenen om je te bedenken

Het kan zomaar voorkomen dat je een huis hebt gekocht en dat je je op het laatste moment bedenkt. Misschien waren er erg veel gegadigden voor het huis en voelde je de druk om een bod uit te brengen. Het kan ook voorkomen dat je huidige woning op het laatste moment toch niet verkocht wordt, terwijl je hier wel op gerekend had. Een andere reden om je te bedenken kan zijn dat het huis verborgen gebreken heeft, waar je pas achter komt nadat je de koopovereenkomst hebt getekend.

Om jou als koper hiervoor te beschermen is de bedenktijd in het leven geroepen. Vooral in een verkopersmarkt (waarbij er dus meer vraag is dan aanbod) is zo’n bescherming erg belangrijk. Als je een huis wilt kopen moet je soms snel schakelen, je bent namelijk niet de enige die geïnteresseerd is in de woning.

Zie ook: Een huis kopen en je hypotheek: hoe zit dit?

Wat zegt de wet over de bedenktijd?

In de wet is geregeld dat je als koper een bedenktijd hebt van drie dagen. Deze drie dagen bedenktijd zorgen ervoor dat je als koper minder risico loopt. Je hebt binnen deze dagen de tijd om verder onderzoek te doen naar de reële waarde van de aankoopsom en de bouwkundige staat van de woning. Er kunnen bijvoorbeeld verborgen gebreken aan het licht kunnen komen. Is dit het geval, of heb je een andere reden om van de koop af te zien, dan kan dit zonder boete binnen deze drie dagen.

Zie ook: Wat kan ik lenen voor de aankoop van een woning?

Wanneer start de bedenktijd en wat als deze verlopen is?

Heb je eenmaal een bod gedaan en als deze is geaccepteerd, dan wil je zo snel mogelijk de verkoopovereenkomst tekenen. Toch kan er in die periode ineens iets voorvallen waardoor je niet meer zeker weet of je het huis wel kan of wil kopen. Je kunt dan gebruik maken van de wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze drie dagen trek jij je terug uit de koop zonder dat je hier extra kosten voor betaalt.

Heb je een afschrift gekregen van het getekende koopcontract? Dat is het moment waarop de bedenktijd ingaat. Je hebt dan drie volle dagen de tijd om van de koop af te zien, waarvan er minimaal twee uit werkdagen bestaan. Krijg je het contract bijvoorbeeld binnen op donderdag? Dan gaat de bedenktijd in op vrijdagochtend om 0.00 uur en loopt de bedenktijd af op maandagavond om 24.00 uur. Bedenk je je buiten de bedenktijd? Dan betaal je een boete van 10% van de koopsom.

Lees ook: wanneer is de verkoop van een woning definitief?

Wat zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden?

Maak je geen gebruik van de bedenktijd of ben je te laat, dan ben je verplicht om het huis te kopen, tenzij je een beroep kunt doen op één van de ontbindende voorwaarden.

1. Voorbehoud van financiering

Als je er niet zeker van bent dat je de financiering rond krijgt, dan kun je een voorbehoud van financiering afspreken met de verkoper van de woning. Als de hypotheek wordt geweigerd door de geldverstrekker, dan heb je het recht om af te zien van de koop binnen de termijn die genoemd staat in de ontbindende voorwaarde.

Wil je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan zou je dit ook als voorbehoud kunnen afspreken. Gemiddeld bedraagt deze termijn zes tot acht weken. Dit is een redelijke termijn voor het rondkrijgen van een financiering.

2. Voorbehoud bouwkundige keuring

Een andere ontbindende voorwaarde is de bouwkundige keuring. Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in de technische staat van de woning. Zijn er werkzaamheden nodig om de woning in een goede staat te krijgen? Dan kan een bouwkundige keuring je uitsluitsel geven over de eventuele kosten.

In de koopovereenkomst wordt het maximale bedrag genoemd van de noodzakelijke werkzaamheden. Blijkt tijdens de bouwkundige keuring dat dit bedrag hoger is? Dan mag je als koper de koopovereenkomst ontbinden. Vaak is de termijn voor een bouwkundige keuring een stuk korter dan de termijn die gehanteerd wordt voor het voorbehoud van financiering.

3. Voorbehoud verkoop eigen woning

Het is ook mogelijk om een voorbehoud af te spreken voor de verkoop van je eigen woning. Als het je niet lukt om je eigen woning voor een bepaalde datum te verkopen, dan heb je de mogelijkheid om de koopovereenkomst te ontbinden. Natuurlijk is het afhankelijk van de verkoper of hij of zij hiermee akkoord wil gaan.

Zie ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Esther van Dijk Makelaardij inzetten bij de aankoop van een woning

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, of heb je al een woning op het oog, en wil je graag de expertise inzetten van een gecertificeerde makelaar? Ik help je graag bij het hele proces, maar het is ook mogelijk om een deeltraject af te sluiten. Denk dan bijvoorbeeld aan het opstellen van de juiste ontbindende voorwaarden en het doornemen van de koopakte.

Bij Esther van Dijk Makelaardij ben je verzekerd van persoonlijk contact (je hebt altijd één aanspreekpunt), een deskundig advies en een uitstekende prijs/ kwaliteit verhouding. Esther van Dijk Makelaardij is gevestigd in Hoorn en actief in de hele regio West-Friesland. Je kunt bij mij terecht voor de volgende diensten

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: