Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een woning?

Als je op één van de vele woningsites, zoals Funda of Jaap, een huis hebt gezien die aan al jouw wensen voldoet en ook nog eens past binnen jouw financiële mogelijkheden, dan wil je deze woning natuurlijk zo snel mogelijk van binnen zien.

Je maakt hiervoor een afspraak met de verkoopmakelaar. Voordat je de woning gaat bezichtigen is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is heel belangrijk dat je goed op een aantal punten let en niet alleen maar afgaat op je gevoel. De belangrijkste punten waar je op moet letten zet ik voor je op een rijtje.

1. Een goede voorbereiding

Voordat je de woning gaat bezichtigen is het verstandig om voor jezelf op te schrijven waar de woning allemaal aan moet voldoen. Tijdens de bezichtiging kun je dan controleren of het huis echt aan al jouw wensen voldoet.

Daarnaast is het verstandig om iemand mee te nemen die verstand van zaken heeft, zoals een aankoopmakelaar. Bekijk het huis ook altijd bij daglicht. Je krijgt dan een goed beeld van hoe de lichtinval is en eventuele gebreken vallen dan eerder op, zoals schimmels en scheuren.

Zie ook: Hoe vind je een woning die past bij jouw wensen?

2. Wat is je gevoel bij binnenkomst?

Wat voor gevoel geeft het huis je direct bij binnenkomst? Hoe voelt de energie aan? Zie je jezelf al aan de keukentafel zitten met een kopje koffie? Jouw eerste indruk is heel belangrijk.

3. Laat je niet teveel afleiden door de verkoopmakelaar

Zorg ervoor dat je zelf vrij rond kunt lopen in het huis, in plaats van aan de hand van de verkoopmakelaar. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Stel vragen als je ze hebt en schroom niet om ook op zolder, in de kruipruimte of in de inbouwkasten te kijken.

Wat vind je van de indeling van de woning? Komt deze overeen met jouw woonwensen? Is het mogelijk om een muur door te breken om een ruimte groter te maken? Is alle apparatuur in orde, zoals bijvoorbeeld de vaatwasser of de geiser? Stel deze vragen allemaal aan de verkoopmakelaar.

4. Vergeet de details niet

Na de eerste kennismaking met het huis, kun je een tweede ronde maken waarbij je meer op de details let. Zijn de ramen en deuren goed afgewerkt? Zitten er scheuren in de muren of vochtplekken op het plafond?

Bij eventuele gebreken kun je aan de verkoopmakelaar vragen wat hier de oorzaak van is. De makelaar is verplicht om je hierover te informeren. Ook de staat van de fundering is belangrijk, vraag hier dus ook naar, aangezien je dit niet met het blote oog kunt zien.

5. Hoe zit het met de buitenkant van de woning?

De buitenkant van het huis is net zo belangrijk als de binnenkant bij de bezichtiging. Zijn de kozijnen nog in goede staat en van welk materiaal zijn ze gemaakt? Hoe is het met de staat van het dak? Is het houtwerk goed onderhouden? Is de tuin verzorgd en hoe ligt deze ten opzichte van de zon? Is de tuin afgescheiden van de buren of heb je weinig privacy?

6. Zijn er dingen die kunnen zorgen voor overlast?

Ook de directe omgeving is belangrijk bij de bezichtiging en dan met name de buren. Wat voor mensen zijn dit? Hoe ziet hun achtertuin of balkon eruit? Staat het balkon vol met bierkratten? Dan kun je er vanuit gaan dat er regelmatig een feestje gehouden wordt.
Heb je veel geluidsoverlast?

Hoor je het verkeer duidelijk als er een raam openstaat? Komen er treinen langs of vliegtuigen over? Is er een speelplein tegenover je huis met schreeuwende kinderen? Staat er misschien een kerktoren in de buurt? Het is goed om bewust te zijn van al deze factoren.

7. Verken de buurt

Ben je al bekend met de buurt waar je wilt gaan wonen? Als dit niet het geval is, dan is het verstandig om een wandeling te maken door de buurt. Hoe voelt het aan? Heb je het idee dat je je hier thuis kunt voelen? Zijn scholen en winkels op loopafstand? Kun je je auto (gratis) bij het huis parkeren? Is de buurt geschikt voor kinderen?

Zie ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Overige tips bij de bezichtiging

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je jezelf goed hebt voorbereid, dan voel je je veel meer ontspannen bij de bezichtiging. Bereken op voorhand wat je maximale budget is voor jouw nieuwe woning. Hou er rekening mee dat je met de hypotheek alleen het bedrag voor het huis kunt lenen en dat je de overige kosten met eigen middelen moet bekostigen.

Maak eventueel foto’s tijdens de bezichtiging, zodat je thuis nog eens rustig kunt kijken. En heb je achteraf toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met de verkoopmakelaar. Je kunt ook aan de verkoopmakelaar vragen of hij/ zij je op de hoogte wil houden van eventuele andere gegadigden en biedingen.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Bij Esther van Dijk makelaardij ben je verzekerd van persoonlijk contact, deskundig advies en een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding. Ik werk kleinschalig waardoor je altijd te maken hebt met maar één aanspreekpunt. Niet alleen voor jou belangrijk, maar zeker ook voor de kijkers van jouw huis.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: