Wat staat er in een taxatierapport?
Wil je de huidige waarde weten van jouw woning? Dan is een taxatie van een erkend taxateur nodig. De woning wordt volledig onder de loep genomen en hier wordt een taxatierapport van opgesteld.
Bij het aanvragen van een hypotheek is een taxatierapport verplicht; de hypotheekverstrekker dient namelijk te weten wat de daadwerkelijke waarde van de woning is. Maar wat staat er nog meer in het taxatierapport? In dit blog vertel ik je er meer over.
Wat staat er in een taxatierapport?
In het taxatierapport wordt een schatting gegeven van de woningwaarde, die tot stand komt door verschillende zaken. Allereerst is de woning zelf belangrijk. Er wordt gekeken naar de grootte van het huis, de staat van onderhoud en hoe het huis ingedeeld is. Welke materialen zijn er gebruikt en zijn er energiebesparende maatregelen getroffen?
Daarnaast worden speciale kenmerken van het huis meegenomen, zoals een balkon, tuin, parkeerplaats of garage. De omgeving is ook een belangrijke factor in het taxatierapport. In het taxatierapport wordt meegenomen welke voorzieningen er zijn en waar, hoe de infrastructuur is en wat er in het bestemmingsplan genoteerd staat.
Niet alleen de woning en de omgeving van de woning zijn belangrijk. De taxateur kijkt ook naar de externe omstandigheden; deze hebben immers invloed op de waarde van de woning. Je kunt dan denken aan de ontwikkelingen op de lokale woningmarkt en wat de ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn op de lange termijn. Dit wordt dus ook meegenomen in het taxatierapport. Hierbij worden er gegevens van het Kadaster geraadpleegd.
Wat is het doel van een taxatierapport?
Het doel van een taxatierapport is dat er belangrijke informatie over de woning wordt verschaft. Er kunnen verschillende doelen zijn voor het opvragen van een taxatierapport, maar in de meeste gevallen gaat het om een hypothecaire lening.
De hypotheekverstrekker wil graag een stukje zekerheid over de waarde van de woning voordat deze een hypotheek verstrekt. Hiervoor is een actueel taxatierapport nodig. Als woningverkoper mag je zelf bepalen welke taxateur je in dienst neemt.
Hoe werkt een taxatie?
Als je je huis wilt laten taxeren, dan komt de taxateur van jouw keuze langs om de woning te inspecteren. Dit wordt tot in detail gedaan. Een taxateur zal bijvoorbeeld contact opnemen met de gemeente om inzicht te krijgen in de bodemgesteldheid. Ook zal hij/ zij onderzoek doen in het Kadaster om te zien hoe het zit met bijvoorbeeld een splitsingsakte en het eigendom van de woning.
Ook kijkt de taxateur naar de huidige woningmarkt; hoe is de actuele situatie? Wat zijn de verkoopprijzen van soortgelijke woningen en hoe staat het ervoor met vraag en aanbod? Moet je een keuze maken voor een taxateur? Ga dan niet in zee met de eerste de beste die je op het internet vindt. Een taxatierapport moet aan een aantal eisen voldoen, net als de taxatie van jouw woning.
Zorg ervoor dat je een erkend taxateur inschakelt. Dan weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Esther van Dijk helpt je hier graag bij!
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Wie betaalt het taxatierapport?
- Wie regelt de taxatie als je een huis wilt kopen?
- Wat is een expat makelaar en wat doet een expat makelaar?