Wat als je de hypotheek niet meer kunt betalen?

Het kan zomaar voorkomen dat je ineens in de situatie belandt dat je je hypotheek niet meer kunt betalen. De huidige omstandigheden zorgen ervoor dat het je niet langer lukt om de kosten op te brengen. Misschien ben je net gescheiden of ben je arbeidsongeschikt geraakt. Het kan ook zijn dat het tijdelijk niet zo goed gaat met je bedrijf. Wat de reden ook is dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, het is niet direct reden tot paniek. In dit blog lees je precies wat je kunt doen als je in deze situatie terechtkomt en hoe het proces verloopt bij het niet meer kunnen betalen van je hypotheek.

Hoe verloopt het proces als je je hypotheek niet meer kunt betalen?

Als je in de situatie terechtkomt dat je je hypotheek niet meer kunt betalen, dan kun je het volgende verwachten:

  • Als eerste ontvang je een herinnering van de bank waarin wordt aangegeven dat je te laat bent met je betaling. In de meeste gevallen heb je dan nog 30 dagen de tijd om je hypotheek te betalen;
  • Betaal je niet binnen deze periode, dan ontvang je een aanmaning. Je kunt in dit geval rekenen op incassokosten;
  • Als je ook de aanmaning niet betaalt, dan kan de bank je hypotheek opeisen. In het uiterste geval, gaat de hypotheekaanbieder over op gedwongen verkoop van je huis.

Natuurlijk wil je het niet zover laten komen. Ziet het ernaar uit dat je deze maand de hypotheek niet kunt betalen? Ga dan niet zitten wachten op betalingsherinneringen en aanmaningen, maar neem direct contact op met je hypotheekverstrekker. Samen kunnen jullie kijken naar wat de mogelijkheden zijn.

Mogelijkheid 1: Een rentepauze inlassen

Wanneer jij op tijd doorgeeft dat je je hypotheek niet meer kunt betalen, dan heeft de hypotheekverstrekker nog ruimte om met je mee te bewegen. De hypotheekaanbieder kan bijvoorbeeld voorstellen om het betalen van de hypotheekrente te pauzeren. Dit betekent dat je over een bepaalde periode maar een gedeelte van je maandbetaling hoeft te doen. De bank loopt op deze manier geen geld mis en het geeft jou de ruimte om je financiën op orde te krijgen. Hou er wel rekening mee dat de rentepauze tijdelijk is en dat je de rente uiteindelijk wel gewoon moet betalen.

Mogelijkheid 2: Een betalingsregeling afspreken

Een andere optie is het afspreken van een betalingsregeling. Dit wordt vaak gedaan wanneer je al een aantal betalingen gemist hebt. Het nog openstaande hypotheekbedrag wordt dan in termijnen betaald.

Mogelijkheid 3: Jouw hypotheek aanpassen of oversluiten

Om het mogelijk te maken om toch maandelijks je hypotheek te kunnen betalen, kun je ook je hypotheek laten aanpassen. Je kunt de looptijd verlengen of de hypotheek oversluiten. Er is een kans dat dit ervoor zorgt dat je hypotheek goedkoper wordt, waardoor je meer ademruimte krijgt.


Financiële hulp

Ben je niet goed in het omgaan met geld of heb je jouw financiën niet overzichtelijk? En is dat de reden dat je je hypotheek niet meer kunt betalen? Dan kun je hulp vragen aan een budgetcoach. In sommige gevallen zal de hypotheekverstrekker je zelfs doorverwijzen naar een budgetcoach. Een budgetcoach kijkt samen met jou naar je inkomsten en uitgaven en wat er maandelijks overblijft.

Op basis hiervan wordt een budget opgesteld waar je je aan moet houden. Op deze manier krijg je inzicht in je eigen financiën en kun je (hopelijk) je hypotheek weer betalen.

Laatste optie: schuldhulpverlening

Het kan voorkomen dat je geen regeling hebt kunnen treffen met de hypotheekaanbieder en dat een budgetcoach je ook niet heeft kunnen helpen. In dat geval kun je in de schuldhulpverlening terecht komen en zal een specialist jouw financiën gaan beheren. De schuldhulpverlener betaalt jouw rekeningen en legt zoveel mogelijk opzij om jouw schulden af te betalen. Jij krijgt dan per week een bepaald bedrag waar je boodschappen van kunt doen.

Dit is een heftige situatie waar een rechter bij aan te pas moet komen. Je bent de gehele controle over je financiële situatie kwijt, omdat iemand anders beslist wat er met jouw geld gebeurt. Als het mogelijk is, probeer schuldhulpverlening dan te voorkomen.

Gedwongen verkoop van je huis

Gedwongen verkoop van je huis is het allerlaatste redmiddel als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Natuurlijk zal je hypotheekverstrekker alles op alles zetten om dit te voorkomen, maar de bank kan natuurlijk niet eeuwig op een betaling wachten. In dat geval kan je gedwongen worden om je huis te verkopen.

Je kunt ervoor kiezen om zelf je huis te verkopen. In dit geval zal je er het meeste geld aan over houden. Als de betalingsachterstand te groot is, zal de bank overgaan op een directe verkoop van je huis. Dit wordt een executieveiling genoemd; je huis wordt in dit geval verkocht aan de hoogste bieder. Een groot nadeel van gedwongen verkoop is dat je huis bijna nooit wordt verkocht voor de werkelijke waarde, waardoor je alsnog met een restschuld blijft zitten.

Esther van Dijk Makelaardij

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109