Hoe controleer ik de bestemming van een pand of huis?
Als je een woning koopt, dan ga je er automatisch vanuit dat je er ook mag wonen, maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk om op voorhand te checken of het pand dat je op het oog hebt wel een woonbestemming heeft. Je kunt deze informatie vinden in het bestemmingsplan.
Bestemmingsplan is leidend
Het gebruiksdoel van een pand wordt beschreven in de BAG. BAG staat voor Gemeentelijke Administratie van Gebouwen. De gemeente is verantwoordelijk voor het invoeren van deze informatie. In sommige gevallen kan het voorkomen dat het doel van het pand niet overeenkomt met de enkelbestemming van het adres.
Geen rechten ontlenen aan het gebruiksdoel
Je kunt geen rechten ontlenen aan het gebruiksdoel, dit is puur een administratieve waarde. De enkelbestemming geeft aan wat volgens het bestemmingsplan wel of niet mag op een bepaald adres. Zo bepaalt de enkelbestemming of je op het adres mag wonen of dat je er een bedrijf mag runnen. Het is belangrijk om het bestemmingsplan op voorhand te checken, aangezien deze leidend is.
Je kunt de enkelbestemming checken in het Bestemmingsrapport. Dit is een uittreksel van een bestemmingsplan voor een specifiek adres. Je kunt hierin de voorschriften vinden voor de enkelbestemming van een bepaald adres.
Hoe kun je een bestemmingsplan raadplegen?
Er zijn twee manieren om erachter te komen wat voor bestemming een perceel of een pand heeft.
Bestemming opvragen bij de gemeente
De eerste mogelijkheid is om zelf de bestemming op te vragen bij de gemeente. Je kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Woon je in een grotere gemeente, dan is er in de meeste gevallen een aparte afdeling die informatie verschaft over de bestemmingsplannen.
Is dit niet het geval, dan kun je de bestemming opvragen bij de afdeling Bouwen en Wonen.
Zelf het bestemmingsplan raadplegen
Een andere mogelijkheid is om zelf het bestemmingsplan te raadplegen. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl zijn alle gemeenten verplicht om al hun bestemmingsplannen raadpleegbaar te maken. Je kunt het bestemmingsplan opzoeken door de postcode en het huisnummer in te vullen van het betreffende adres. Je doet dit aan de linkerkant van de website onder het kopje ‘snel zoeken’.
Je krijgt vervolgens de locatie van het adres te zien. Aan de rechterkant van de website pagina zie je een overzicht van de bestemmingsplannen, die relevant zijn voor jouw locatie. Dit kunnen plannen zijn die op dit moment gelden, maar het kunnen ook oude bestemmingsplannen zijn.
Bestemmingsplan niet vindbaar
Via de website ruimtelijkeplannen.nl zijn niet alle bestemmingsplannen even goed vindbaar. Vooral oudere bestemmingsplannen hoefden niet op deze website beschikbaar te zijn ten tijde van het vaststellen van het bestemmingsplan. In dat geval is de bestemmingsplankaart en de opsomming van de bestemmingsbepalingen vaak in pdf-vorm beschikbaar.
Je kunt dit vinden in het menu aan de rechterzijde. Is de bestemming helemaal niet vindbaar? Dan kun je in de meeste gevallen het bestemmingsplan vinden op de gemeentelijke website.
Paraplu bestemmingsplannen
Veel gemeenten hebben recentelijk de zogenaamde paraplu bestemmingsplannen opgesteld. Het gaat hierbij om een plan dat één aspect van de ruimtelijke ordening voor de hele gemeente regelt. Zo hebben een aantal gemeenten een paraplu bestemming opgesteld betreffende parkeren. In dit bestemmingsplan zijn de nieuwe parkeernormen opgenomen.
Een paraplu bestemming gaat gelden voor alle bestemmingsplannen van de gemeente. Alleen als dit onderdeel voor jouw locatie interessant is heb je hiermee te maken. Blijkt uit het bestemmingsplan dat het niet toegestaan is om jouw bouw-, of gebruiksplannen uit te voeren, dan betekent dit nog niet dat je plannen niet gerealiseerd kunnen worden. in sommige gevallen is het mogelijk om af te wijken van het bestemmingsplan. Dit kan met behulp van de zogenaamde ‘kruimelregeling’.
Het is ook mogelijk dat de bestemming op een bepaalde locatie gewijzigd wordt, zodat je jouw plannen alsnog kunt realiseren.
Esther van Dijk Makelaardij
Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Kun je een bod op een huis intrekken?
- Wat is het eigendomsbewijs van een woning?
- Welke vragen kun je stellen bij de bezichtiging van een woning?