WOZ Waarde: wat betekent dit en hoe wordt dit bepaald?

Je kent vast wel de WOZ beschikking die ieder jaar op de deurmat valt, maar wat is WOZ precies? Waarom is de WOZ in het leven geroepen? En wat zijn de gevolgen voor de waardebepaling van jouw woning? In dit blog geven we je antwoord op al deze vragen.

Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ)

De wet WOZ bestaat sinds 1994 en staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. De wet is opgesteld om de waardering te regelen van alle onroerende zaken in Nederland en daarmee voor iedereen op gelijke wijze belastingen te kunnen heffen. De officiële uitvoerder van de WOZ is de gemeente. De gemeente bepaalt dus de waarde van alle onroerende zaken, zoals woningen, gronden, bedrijfspanden, etc. Elk jaar wordt de WOZ waarde opnieuw vastgesteld.

Wat is het doel van de WOZ waarde?

De WOZ waarde is ingevoerd zodat de overheid belastingen kan heffen. De WOZ waarde wordt door drie verschillende overheden gebruikt als uitgangspunt voor het heffen van belastingen:

  • De Gemeente (onroerendezaakbelasting OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing, forensenbelasting);
  • De Belastingdienst (Wet inkomstenbelasting 2001, Wet op de vennootschapsbelasting 1969, Successiewet);
  • Waterschap (Watersysteemheffing).

Je kunt zien dat de WOZ waarde van groot belang is bij het heffen van belastingen die jij moet betalen.

Het vaststellen van de WOZ waarde

De WOZ wordt op de waardepeildatum bepaald door de gemeente. Dit wordt gedaan op basis van de geschatte marktwaarde, met andere woorden; het bedrag wat jouw woning op zou leveren als je het zou verkopen. De waardepeildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ wordt bepaald door objectkenmerken en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Objectkenmerken zijn bijvoorbeeld:

  • De grootte van de woning
  • De inhoud van de woning
  • De ligging van de woning
  • Bouwjaar van de woning
  • Het type woning
  • De grondoppervlakte van het perceel

Objectkenmerken

Van groot belang voor de marktwaarde van de woning, zijn vooral kenmerken als de onderhoudstoestand en het kwaliteitsniveau. Om deze reden worden objectkenmerken voortdurend actueel gehouden door de gemeente. Omgevingsvergunningen worden gecontroleerd en jaarlijks worden hoogtefoto’s vergeleken om veranderingen op te sporen. De gemeente kan dan bijvoorbeeld zien of er een dakkapel is geplaatst of een serre aangebouwd is.

Dit wordt vervolgens in de administratie vastgelegd en wordt dan in de volgende taxatieronde meegenomen. Een taxateur beoordeelt veranderingen in het onderhoudsniveau en de kwaliteit van een woning. Er wordt hierbij vaak gebruik gemaakt van actuele straatfoto’s.

Is de WOZ van invloed op de verkoopwaarde van jouw woning?

Over het algemeen komt de WOZ waarde niet overeen met de taxatiewaarde van de makelaar. Maar wat is dan het nut van de WOZ waarde als de verkoopwaarde van jouw woning bepaald moet worden?

Woningen worden door gemeenten getaxeerd. Ze maken hierbij gebruik van een vergelijkingsmethode, een modelmatige waardebepaling. De kenmerken van de woning spelen hierbij een rol, maar ook voor hoeveel geld vergelijkbare woningen verkocht worden.

Er gelden twee waarderingsvoorschriften bij een WOZ waardebepaling:

  • De overdrachtsfictie
  • De verkrijgingsfictie

Overdrachtsfictie

De overdrachtsfictie is de getaxeerde prijs die naar verwachting betaald wordt, als het onbezwaarde en volle eigendom van de woning overgedragen wordt.

Verkrijgingsfictie

De verkrijgingsfictie houdt in dat de verkrijger het pand in de staat waarin deze zich bevindt onmiddellijk en in volle omvang in gebruik kan nemen.

De WOZ waarde is een ruwe schatting voor het bepalen van de OZB. Als een makelaar een woning taxeert wordt dit veel zorgvuldiger gedaan. De getaxeerde waarde door de makelaar zal dan ook veel dichter bij de verkoopwaarde van de woning liggen dan de WOZ waarde. Je zou kunnen stellen dat de WOZ waarde maar vrij weinig zegt over wat een woning werkelijk waard is.

Zie ook: wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en de WOZ-waarde?

WOZ en het afsluiten van een hypotheek

Als je een hypotheek aan wilt vragen is de WOZ waarde van belang. De geldverstrekker wil namelijk weten of de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van de woning past binnen de actuele hypotheeknormen. Er zijn geldverstrekkers die op grond van de WOZ waarde akkoord gaan met het verstrekken van een hypotheek. In dit geval hoef je dus geen taxatierapport op te laten stellen. Toch zullen de meeste hypotheekverstrekkers wel om een taxatierapport vragen. Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Bij Esther van Dijk makelaardij ben je verzekerd van persoonlijk contact, deskundig advies en een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding. Ik werk kleinschalig waardoor je altijd te maken hebt met maar één aanspreekpunt. Niet alleen voor jou belangrijk, maar zeker ook voor de kijkers van jouw huis.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Er komt veel kijken bij de verkoop van een huis of aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren makelaar, die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: