Voorbehoud verkoop eigen woning of No Risk-clausule: wat is dit?

Heb je wel eens van de No Risk-clausule gehoord? Een andere benaming is voorbehoud verkoop eigen woning. Deze clausule biedt de kopende partij een mogelijkheid om zijn of haar eigen woning te verkopen in een afgesproken termijn. Lukt het de koper niet, dan kan hij of zij dankzij deze clausule afzien van de koop van de nieuwe woning. 

In dit blog kun je lezen wat voorbehoud verkoop eigen woning precies inhoudt.

De No-Risk clausule of onder voorbehoud verkoop eigen woning

De No-Risk clausule stelt een koper in staat om de overeenkomst tot koop te ontbinden als zijn of haar oude woning niet verkocht wordt. De verkoop van een oude woning is voor bijna iedereen essentieel om een nieuwe woning te kunnen kopen. Onder voorbehoud van verkoop van eigen woning is daarom vaak een uitkomst voor kopers. 

De No-Risk clausule is echter ook belangrijk voor verkoper, want hij of zij kan weer op zoek naar een nieuwe koper. De clausule geeft de verkoper de kans om met de verkoop door te gaan. De woning blijft te koop staan, er kunnen weer bezichtigingen worden gedaan er kan onderhandeld worden met andere kopers.  

Het kan voorkomen dat de verkoper zijn huis gunstiger kan verkopen. De eerste koper wordt dan voor een keus gesteld; hij of zij kan de transactie voortzetten of kiezen om de koopovereenkomst te ontbinden. 

Let wel: in een oververhitte huizenmarkt die een verkopersmarkt is geworden, komt verkoop onder voorbehoud van de eigen woning niet veel voor.

De koop doorzetten

Kiest de eerste koper ervoor om de koop door te zetten? Dan moet deze de overeenkomst binnen twee werkdagen zonder voorwaarden voldoen. De koper doet dan afstand van de ontbindende voorwaarden zoals de No-Risk clausule. Wil de koper dit niet? Dan zal de eerste koop ontbonden worden. De verkoper zal dan verder onderhandelen met de tweede koper van de woning.


Ontbinding van het koopcontract met eerste koper

Een No-Risk clausule wordt op een bepaalde manier opgebouwd. Voor de verkoper is het namelijk belangrijk dat hij of zij door mag gaan met het verkopen van zijn huis. Tevens mag de verkoper de eerste overeenkomst met een koper ontbinden als hij of zij de woning heeft verkocht aan een tweede koper. Met verkocht wordt bedoeld dat beide partijen een koopovereenkomst hebben getekend.

Iedere koper heeft drie dagen bedenktijd. De tweede koper zou in deze drie dagen kunnen afzien van de koop. Daarom wordt de eerste koper pas op de hoogte gesteld na deze drie dagen. Anders zou de eerste koper kunnen ontbinden via de No-Risk clausule en de tweede koper afzien van koop in de drie dagen bedenktijd.

Ontbindende voorwaarden; de termijnen

De termijn voor de onder voorbehoud verkoop eigen woning wordt afgesproken tussen koper en verkoper. Het is dus niet standaard aan te geven hoe lang deze termijn is. Beide partijen maken hier duidelijke afspraken over. In veel gevallen wordt ervoor gekozen om de No-Risk clausule net zo lang te laten duren als het financieringsvoorbehoud.

De verkoper en koper zouden er ook voor kunnen kiezen om een flexibel voorbehoud aan te gaan. Dat houdt in dat het financieringsvoorbehoud van twee zaken afhankelijk is; de verkoop van de woning van de koper en een uiterste datum. Deze datum is belangrijk om onzekerheid te voorkomen over de afloop van een voorbehoud.

Oneerlijk voor de eerste koper?

De No-Risk clausule kan overkomen als oneerlijk naar de eerste koper. Voor een eerste koper is het vaak niet mogelijk om deze clausule en het financieringsvoorbehoud te laten vallen. Hij of zij zou dan ook wel eens onaangenaam verrast kunnen worden met het verzoek om de koop onvoorwaardelijk te maken.

Een verkoper kan echter lange tijd in onzekerheid zitten door het financieringsvoorbehoud. Gaat de koop wel door of niet? In deze tijd zou de verkoper ook een betere koper kunnen vinden. Iemand die meer biedt voor de woning of een partij die zekerheid van financiering kan geven. Een onder voorbehoud verkoop eigen woning of No-Risk clausule is daarom een clausule die beiden partijen enige zekerheid geeft voor de verkoop of koop van een woning.

Er bestaat zoiets als een standaard clausule, maar over de details in de clausule wordt door beiden partijen onderhandeld. Het is belangrijk daar goede afspraken over te maken. Hiervoor kun je terecht bij jouw makelaar.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: