Wat betekent onder voorbehoud van financiering?
Een huis kopen is misschien wel één van de grootste beslissingen van je leven. De verkoper vindt het vaak net zo spannend als jij. Voor de bescherming van beide partijen wordt er gewerkt met ontbindende voorwaarden. Voorbehoud van financiering is één van deze ontbindende voorwaarden. In dit blog leg ik uit wat onder voorbehoud van financiering precies is en waar je rekening mee moet houden.
Wat betekent onder voorbehoud van financiering?
De kans is heel erg klein dat je het bedrag voor de aankoop van jouw huis op de bank hebt staan. Zeker als het gaat om je eerste huis heb je veel geld nodig. Dit geld leen je bij een hypotheekverstrekker.
Je kunt een hypotheek echter pas afsluiten nadat je het koopcontract getekend hebt. Het kan zomaar voorkomen dat het je niet lukt om een hypotheek rond te krijgen en dat deze wordt afgekeurd. Dan heb je een groot probleem, want je bent dan contractueel verplicht om een huis te kopen met geld dat je niet hebt. In de praktijk betekent dit dat je dan een boete moet betalen van 10% van de koopsom.
Om deze reden kun je een huis kopen onder voorbehoud van financiering. Mocht je om wat voor reden de hypotheek niet op tijd rond krijgen, dan kun je nog van de koop af zonder dat je hiervoor een boete voor hoeft te betalen. Je beschermt jezelf op deze manier tegen een financiële strop.
Hoe werkt een financieringsvoorbehoud?
Doorgaans wordt een financieringsvoorbehoud opgenomen in het koopcontract onder het kopje ontbindende voorwaarden. Het is gebruikelijk dat je zes weken de tijd krijgt om de financiering van je woning rond te krijgen. Lukt het niet binnen deze tijd, dan zou je alsnog in overleg met de verkoper het traject kunnen verlengen.
In een verkopersmarkt kan het voorkomen dat hypotheekverstrekkers het erg druk hebben en dat een periode van zes weken niet haalbaar is. Dit is vooral het geval als documenten niet op tijd worden aangeleverd waardoor er een vertraging ontstaat in het aanvraagtraject. Neem het financieringsvoorbehoud daarom altijd ruim en peil bij de verkoper of er ruimte is voor verlenging. In principe zijn beide partijen erbij gebaat dat de woning verkocht wordt, dus deze ruimte wordt vaak wel gegeven.
Overige ontbindende voorwaarden
Je kunt naast onder voorbehoud van financiering ook andere zaken laten opnemen in de ontbindende voorwaarden. Koop je een huis dat al wat ouder is, dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit kun je dan ook opnemen als ontbindende voorwaarde. Mocht na de bouwkundige keuring blijken dat het huis in een veel slechtere staat verkeert dan bekend was en er veel verborgen verbreken aan het licht komen, dan kun je van de koop afzien.
Ook als je van plan bent om te gaan verbouwen, kun je dit opnemen als ontbindende voorwaarde. Je moet dan een bouw-, of sloopvergunning aanvragen bij de gemeente. Krijg je deze vergunning niet, dan zit je niet aan een huis vast die je eigenlijk wilt verbouwen.
Esther van Dijk Makelaardij
Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:
- Wat kost een makelaar?
- Hoe koop je een huis? – Handig stappenplan om een huis te kopen
- Wat kan ik lenen voor de aankoop van een woning?